Auli Nummenmaa diakoni
Irina Tuomainen
Kyynelten läpi
Kirkonkellot
Surun kokeminen on meille kaikille yksi henkilökohtaisimmista asioista. Kukaan ei voi sanoa toiselle, miten pitäisi surra ja missä aikataulussa. Kun suru tulee, alkaa ikävän aika.
Toiset pystyvät itkemään tuskaansa, toiset huutavat, toiset ovat hiljaa. Suru on siitä kurja kumppani, että se ei poistu, vaikka niin haluaisimme. Sen kanssa pitää elää elämän loppuun asti.
Jossakin vaiheessa itkun voima vähenee ja kyyneleet karahtavat silmiin vain ajoittain, kun mieleen nousee muistoja yhteisistä hetkistä. Kaipuu ja muistot jäävät luoksemme asumaan.
Pyhäinpäivänä monet hiljentyvät muistelemaan jo edesmenneitä läheisiään. Yhteinen perinne yhdistää kristittyjä. Perinteiden vaaliminen antaa voimaa, joka ammentuu jo menneiltä sukupolvilta.
Pyhien yhteys on hiljainen tai voimallinen kokemus elävän Jumalan johdatuksessa ja suojeluksessa olevasta joukosta ihmislapsia. Se lohduttaa meitä kyynelten läpi, emme ole kokonaan yksin.
Kynttilämeri haudoilla kertoo valtavasta määrästä rakkautta ja myös iankaikkisen elämän toivosta. Saakoon Jumalan rauha täyttää sydämemme tänä pyhäinpäivänä ja kaikkina elämämme päivinä!
”Sukupolvet ennen meitä vaivan teitä ovat täällä kulkeneet,/ valossa ja pimennossa, ahdingossa uskoneet ja toivoneet.
Johda, Herra uskollinen, armollinen kotiin kaikki kulkijat./Matkan jälkeen taivaassasi kiitostasi sukupolvet laulavat.”