Kirkonkellot
Onko Trump postmodernismin joutsenlaulu?
Kun olemme parin vuoden ajan saaneet seurata maailman ensimmäisen postmodernin presidentin vallankäyttöä, voi siitä muutamia huomioita jo tehdä. Donald Trump käyttää presidenttinä laajamittaisesti postmodernia suhteellisten totuuksien lähestymistapaa. Muistan tämän totuuden suhteellistamisen itse jo 1980–luvun Pate Q -näytelmästä.
Yhtä lailla Trump harrastaa sirpaleista todellisuuden hahmottamista. Siihen Twitter on tietysti oiva väline.
Sirpaleistettu todellisuus oli postmodernismin kritiikki ja hyökkäys modernismin puhdasta muotoa vastaan. Sekin on tuttua jo 1980–luvun kuvataiteista ja kirjallisuudesta.
Mutta olisiko maailmassa kuitenkin absoluuttisia totuuksia ja ehjiä kokonaiskuvia? Eihän se, onko maapallo pyöreä vai litteä, ole suhteellinen tai sirpaleinen asia.
Kristinuskossa suhde Jumalaan on tällainen absoluuttinen totuus, joka antaa maailmasta ehjän kokonaiskuvan Jumalan luomakuntana. Se antaa tavan lähestyä luontoa, ymmärtää itseään, mutta myös varmuuden siitä, että kaikkea ei täydy pystyä tekemään itse. Myös varjelus on läsnä.
Tämä antaa elämälle suunnan ja tarkoituksen. Se antaa sille myös mielekkyyden, koska se luo elämälle selkeät kiintopisteet ja selkeän perustuksen. Yhtä lailla se antaa ympäröivälle todellisuudelle puhtaan ja kirkkaan muodon. Suhteellinen ja sirpaleinen elämä on vaikeaa elää. Absoluuttisen totuuden kanssa kaikki on helpompaa.
Yhtä lailla on Yhdysvaltojen politiikassa absoluuttinen totuus. Se rajoittaa postmodernin presidentin pyrkimyksiä ja politiikkaa. Se on perustuslaki, jonka ympärille koko heidän yhteiskuntansa on rakentunut. Yhdysvalloissa perustuslaki on myös – toisin kuin Suomessa – muuttumaton ja käytännössä pyhä. Se näyttää voittavan suhteellisen ja sirpaleisen totuuden.
Ehkäpä Trumpin presidenttiys on lopulta postmodernismin joutsenlaulu. Olemme ehkä muutenkin siirtymässä postmodernismin jälkeiseen aikaan. Donald Trump saattaa jouduttaa kehitystä, koska hänen presidenttiytensä näyttää niin selvästi postmodernismin huonot puolet. Se tuo ainakin selkeämmän ja muotopuhtaamman maailman tullessaan.
Suuret kertomuksetkaan eivät välttämättä vielä ole kuolleet. Ainakin Donald Trump on tehnyt omasta postmodernista presidenttiydestään sellaisen. Siitä puhutaan varmasti vuosikymmeniä.
Ville Vauhkonen
pastori
Olisiko maailmassa kuitenkin
absoluuttisia
totuuksia ja ehjiä kokonaiskuvia?