Sirkku Somero
Traktorilla taivaaseen
Kirkonkellot
Pienen seurakunnan kirkkoherralla oli asiaa seurakunnan luottamushenkilölle. Pappismies ajeli kaipaamansa henkilön työmaalle. Työmaa oli laaja turvesuo. Luottamusmies oli rutikuivalla suolla nostamassa turvetta. Traktori kulki sankan pölyn keskellä helteisenä ja aurinkoisena päivänä. Koneen ääni oli miehekäs.
Isäntä tunnisti suonlaidan tiellä seisovan kirkkoherran ja pysäytti jyrisevän työkoneensa. Hän hyppäsi alas ja sanoi kirkkoherralle: ”Sitä minä tässä olen aamupäivän mietiskellyt, että mitä se Paavali tarkoitti kirjoittaessaan, että älkää olko itse mielestänne viisaita!”
Tapaus kuvaa hyvin hengellistä mietiskelyä ja rukousta. Molempia voi tehdä milloin vain, missä vain, minkä tahansa työn, askareen tai harrastuksen keskellä. Sananharjoitus ja mietiskely voi olla myös kysymyksiä, joihin ei löydy vastauksia.
Tuumailu ja pähkäily ei kuitenkaan koskaan ole turhaa tai tarpeetonta. Ajattelu kantaa eteenpäin, laajentaa aivokapasiteettia ja antaa syvyyttä elämälle. Korpifilosofiaa ja puutarhapohdiskelua ei ole syytä väheksyä. Se voi olla rukoustakin, joka laajenee omien toiveiden keskeltä Jumalan valtakunnan tuntemiseen.
Kirjoituksen otsikko tulee suomigospelin yllättävästä ilmaisusta: ”Nyt Herra meitä kuskaa traktorilla taivaaseen”.
Traktori on laulussa kirkon vertauskuva. Traktori on vankka keksintö. Se näyttää kömpelöltä ja hitaalta. Asia ei kuitenkaan aina ole sitä, miltä se näyttää. Traktori on oiva menopeli ja hyvä työkone mitä erilaisimpiin tarkoituksiin. Se toimii maalla ja kaupungissa, omalla tavallaan, joskus jopa ketterästi.
Kirkko, seurakunta, on yhteisönä usein vailla arvostusta. Se on traktorin tavoin kuitenkin uskollinen arkipäivän palvelija. Kirkon usko ja rukous kantavat meitä, kun oma uskomme ja rukouksemme on heikkoa. Aika vanhanaikaista on hyökätä kirkkoa vastaan ja väheksyä sen uskoa. Turhaa on myös vaatia kirkolta suuresti toimintamallien modernisoimista ja uusia poppakonsteja, ties mitä härpäkkeitä ja työtapoja.
Tärkeintä kirkossa ovat kuitenkin raamatun sana ja pyhät sakramentit. Ne ovat sielun autuus ja kuolemattomuuden lääke. Jeesuksen sanat ja teot ovat messussa.
Vanhoissa traktoreissa viehättää erityisesti niiden sitkeys. Ne eivät tunnu millään kuluvan loppuun. Aina vain ne kulkevat eteenpäin. Vanha Massikka ei väsy, se on kylätiellä aina herkkä näky. Se tekee sen minkä tekee, käy ja kukkuu, kulkee vailla tehoa ja suurta suorituskykyä.
Samoin kirkko ajaa asiansa, vaikkei moderni olekaan. Perkeleen juonet eivät kirkkoon pysty. Kirkko on Pyhän Hengen suojissa ja Jumalan hoidossa.
Ihmiset pahentuvat maailman tuulten keskellä kirkon vaatimattomaan Herraan, avuttomaan mieheen, joka ratsasti aasilla. Jeesus ei pukeutunut sankarinviittaan. Hänelle kyllä annettiin ferrarinpunainen pilkkapuku, mutta sekin riisuttiin pois ja hänet naulittiin ristille.
Hänen valtansa ei kuitenkaan väistynyt. Hän voitti kuoleman, jotta meillä olisi elämä.
Luonto huokaa, ohjukset iskevät, demokratiat vapisevat, maa tärisee ja pöllyää, humanismi horjuu, sivistysvaltioiden asevarustelu kiihtyy. Kaiken keskellä Jumalan valtakunta on ja pysyy. Kirkko kulkee kohti täyttymyksen päivää. Sitä kantaa Jumalan armo ja Kristuksen nöyryys.
Kimmo Huilla