Vaikealle matkalle, oikealle tielle
Kirkonkellot
Tiet täällä Ruovedellä ovat monin paikoin mutkaisia ja mäkisiä. Sitä ne olivat varsinkin joitakin vuosikymmeniä sitten. Esimerkiksi vanha Paarlammin museotie antaa meille nuoremmille hyvän käsityksen siitä, minkä moni varttuneempi hyvin muistaa itsekin. Tuon tien varrella on helppo kuvitella talvikelillä ylämäkeen juuttunut kuorma-auto tai polkupyörää taluttaen mäkeä ylös ponnisteleva kulkija joskus 60- luvulla.
Kulkeminen on ollut paljon nykyistä vaivalloisempaa ja hitaampaa, mutta ylhäältä mäkien päältä avautuvat maisemat vaikkapa Rajalahdenselälle ovat palkinneet matkanteon vaivoja. Ympärilleen ehti katsella enemmän, vastaantulijoitakin tervehdittiin ja kuulumisia vaihdeltiin matkan varrella. Nykyisten pikiteiden kiireellä ohi suihkivat autot olivat tuolloin vielä kaukainen asia.
Tulevana sunnuntaina vietämme laskiaissunnuntaita. Laskeudumme paastonaikaan, mutta oikeastaan paastonajan raamatulliset juuret johtavat meitä nousemaan ylämäkeen, vuoristoon johtavalle tielle, Jerikon ja Jerusalemin väliselle tielle. Tuo vuoristoinen, karu ja kulkijalta suuria ponnistuksia vaativa tie muodosti myös Jeesuksen ristin tien alkumatkan. Kun Herramme kulki tuota tietä yhdessä hämmentyneiden oppilaidensa ja muiden Jerusalemiin matkaavien pyhiinvaeltajien kanssa, edessäpäin näkyi vain seuraava mäennyppylä tai kivinen vuorenhuippu. Kun viimein saavuttiin Öljymäelle ja näkyviin aukesi näköala pyhään kaupunkiin, se oli kulkijoille ikimuistoinen elämys. Silti tämä tie oli Jeesuksen oppilaille ja lähipiirille käsittämätön. Miksi tämä Mestari kulki määrätietoisesti kohti kaupunkia, jossa oli suuri vaara joutua vaikeuksiin, vangituksi, vainotuksi ja surmatuksi poliittisen kuohunnan pyörteissä tai roomalaisen miehitysvallan kovissa otteissa? Vasta myöhemmin syntyi pääsiäisusko, vakuuttuneisuus siitä, että tämä tie oli osa Jumalan suunnitelmaa, joka johti kärsimysten ja kuoleman kautta kuoleman kukistumiseen ja pahuuden vallan taittumiseen.
Paastonajan tie on lohdullinen ja helppo kulkea, sillä tälle tielle mahtuvat kulkijaksi epäilevät ja epävarmat vaeltajat. Ketään ei suljeta pois joukosta. Tällä tiellä kuljetaan hämmentyneinä ja keskeneräisinä, uskossamme ymmärrystä vailla. Mukaan mahtuvat myös kipumme, haavamme ja pelkomme. Matkalla olemiseen kuuluu matkantekemisen vaivat ja epävarmuus perille pääsemisen hetkestä. Välillä rohkaistumme uskossa ja näemme vilauksia Jumalan armosta ja taivaan kodin lämmöstä, mutta sitten taas näköala sulkeutuu ja on keskityttävä vain seuraavan askeleen ottamiseen ja tämän päivän haasteista selviämiseen. Kuitenkin me tiedämme: Tämä tie on oikea tie. Se vie kohti kotia, jossa meitä jo odotetaan. Ja kun matkamme on vielä kesken, tiedämme että rakas Vapahtajamme on meillä matkatoverina. Auttakoon, rohkaiskoon ja lohduttakoon hän itse sinua alkavan paastonajan tiellä ja elämäsi matkan kaikissa vaivoissa.
Käykäämme siis Jerusalemiin,
on ikuinen kirkkaus siellä.
Ja luoksensa kerran hän kokoaa
ne, jotka hän tunsi tiellä. (Virsi 54:4)