Sirkku Somero
Hyvän huomaa, kun sitä ei ole
Maanantai-iltapäivällä moni ruovesiläinen hätkähti, kun sai tiedon veden keittokehotuksesta. Mieleen syöksyi Nokian taannoinen vesikriisi, jonka seurauksena moni sairastui. Tässä tapauksessa rutiininäytteistä Ruhalan ja Visuveden verkostoista löytyi pieni määrä suolistoperäisiä bakteereita. Viranomaiset toimivat heti, kun tieto saastumisesta tuli, sillä kysymys on kuntalaisten terveydestä.
Toimintaohje on selkeä: vesi pitää keittää ennen käyttöä.
Tiedotus vesikriisistä ei sujunut kompastelematta, sillä tekstiviestit eivät lähteneet käyttäjille, kuten tarkoitus oli. Tekstiviestien lähettämisestä vastaa ulkopuolinen taho.
Selvitettävää siis riittää tuleville päiville. Mistä bakteerit juomaveteen pääsivät? Pitää löytää syy, jotta se osataan korjata ja virhettä välttää vastaisuudessa. Uudet laboratoriotulokset tulevat keskiviikkona, silloin tiedetään jatkotoimista.
Kriittisessä kohdassa petti myös tärkeä tiedotuksen järjestelmä. Tekstiviestin lähettäminen suoraan asiakkaalle on periaatteessa oiva tapa viestittää kriisistä. Puhelin meillä suurimmalla osalla on aina mukana. Tekstiviesti tavoittaa, vaikka nettiä ei tulisi seurattua. Miksi järjestelmä ei sitten toiminutkaan?
Juomavesi on suomalaisille niin itsestäänselvä hyödyke, että sen tärkeyden huomaa vasta, kun on ongelmia.