Toiselta laidalta
Jassaa, jassaa. Näin kannusti ystäväni tytärtään, joka ei olisi millään halunnut syödä päivän ateriaa. Ruoka oli maukasta, mutta pienelle ihmiselle ei maistanut. Sanonta jäi elämään, samalla sanaparilla on sittemmin kannustettu ystäväpiirissä niin lapsia kuin aikuisia erilaisissa tilanteissa.
Syksy on meistä joillekin aikaa, jolloin tarvitaan kannustusta. Tänä vuonna olemme saaneet jo nauttia upeista syyssäistä, mutta myös niistä synkistä ja sateisista päivistä. Minun on pitänyt niinä päivinä hokea itselleni, että jassaa, jossa, vaikka tiedän sateen olevan kaikin puolin hyväksi luonnolle ja pohjavedelle.
Olen saanut pohtia jaksamista myös työhyvinvoinnin näkökulmasta. Osa-aikaiset opintoni ovat edenneet kiivaaseen harjoitteluvaiheeseen. Minusta tulee toivottavasti ensi vuoden alkupuolella työnohjaaja. Siihen työhön kuuluu olennaisena osana jaksamisen ja työhyvinvoinnin pohtiminen.
Onhan se vähän surullista, että työelämän kiire ja stressi vie niin monelta työstä ilon ja joskus jopa terveyden. Näitä asioita – muiden muassa – olen miettinyt asiakkaiden kanssa. Kiireelle tai työpaikan henkilöstöpulalle me työnohjaajat emme ehkä voi mitään. Mutta voimme yhdessä pohtia, miten sitä kiirettä voisi sietää, millä keinoilla voisi auttaa itseään voimaan paremmin muutosten keskellä.
Rajaamista on myös sanoa ”ei”, kun työkalenteri on täynnä.
Kaksi sanaa on noussut vahvasti esiin näissä keskusteluissa: merkityksellisyys ja rajaaminen.
Rajaaminen auttaa vaikkapa silloin, kun kohtaa työssään kovia ihmiskohtaloita tai mahdottomia vaatimuksia esittäviä asiakkaita. Silloin voi yrittää vetää rajan työn ja kodin väliin, auttaa itseään jaksamaan.
Rajaamista on myös sanoa ”ei”, kun työkalenteri on täynnä. Yhä useammin töissä törmää tehtäviin, jotka eivät kuuluu erityisesti kellekään. Usein niistä hommista sovitaan keskenään, ja usein käy myös niin, että yksi tai kaksi ihmistä ottavat ne aina tehdäkseen. Jos yhteisesti jaettavat hommat hoitaa aina sama ihminen, voi taakka käydä yli voimien. Silloin on hyvä opetella sanomaan ei.
Merkityksellisyys on itselleni tärkeä arvo. Työ on usein itsesään hauskaa, mutta tylsiäkin työtehtäviä jaksaa, kun tekemisellä on merkitystä. Toimittajan työssä merkityksellisyys on tullut muun muassa siitä, että saan tarjota lukijalle tietoa ja tunteita. Tietoa tärkeistä, heidän elämäänsä vaikuttavista asioista. Tunteita vaikka sitä kautta, että haastateltavan elämäntarina on koskettanut.
Pohdimme pitkään erään opettajan kanssa sitä, mistä hän löytäisi uudelleen merkityksellisyyden työhönsä. Koulumaailma oli hänen mielestään muuttunut niin, että hän ei saanut enää samaa iloa ja merkityksellisyyden tunnetta työstään kuin aiemmin. Sillä hetkellä häntä auttoi jaksamaan jo ajatus siitä, että merkityksellisyys on mahdollista löytää uudelleen.
Minua auttoi jaksamaan hänen toiveikas ilmeensä ja kohentunut ryhtinsä tapaamisemme jälkeen.
Niin että jassaa, jassaa vaan. Syksyn pimeys väistyy joskus, työstään voi taas iloita. Ystävän lapsikin oppi syömään ja on kohta valmis juristi.
Jaksamista kaikille!
Loppuviikolla vietetään Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää. Kiveä kutsutaan usein suomalaisen kirjallisuuden isäksi. Seitsemän veljestä on hieno teos.
Loppuviikolla vietetään Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää. Kiveä kutsutaan usein suomalaisen kirjallisuuden isäksi. Seitsemän veljestä on hieno teos.
Luetuimmat
Tuoreimmat
Syksyisenä aamuna Pihlajanmarjat hehkuvat Ruoveden Pilkotulla.
Esko Lahtinen
Vuoden noidan syytelista on pitkä.
Terhi Kääriäinen
Uutiset
Elämänmeno
Kulttuuri
Pääkirjoitus
Kolumnit
Blogit
Kirkonkellot
Yleisöltä
Lukijan kuva
Jätä ilmoitus Ruovesi-lehteen
Ruovesi-lehden mediakortti
Jätä ilmoitus Teisko-Aitolahti-lehteen
Teisko-Aitolahti-lehden mediakorttii
Pohjoisviitta-lehden mediakorttii
Rekisteriseloste
Tilaa Ruovesi-lehti
Osoitteenmuutos Ruovesi-lehti
Tilaa Teisko-Aitolahti
Osoitteenmuutos Teisko-Aitolahti
Ruoveden Sanomalehti Oy • Honkalantie 2 • 34600 Ruovesi •
Puh. 03 476 1400 • Rekisteriseloste