Heikki Itänen.
Keräilyerät
Kolumni
Moni ihmisluonteen syvimmät koukerot läpikotaisin kahlannut asiantuntija on ollut kauan jo sitä mieltä, että kaikki me ihmiset keräämme elämämme aikana jotakin. Toisilla se on vain paljon silmään pistävämpää kuin toisilla.
Jos kerää vaikka nappeja, ei sitä välttämättä kukaan tiedä.
Mutta jos kerää traktoreita, niin kyllä sen jossain vaiheessa joku huomaa.
Keräysmahdollisuuksia on rajattomasti. Mitä tahansa voi elämässään laittaa talteen.
Joku kerää marjoja, sieniä ja muita syötäviä kasveja. Toiset polttopuita, kauniita kiviä tai vaikka ruusulajikkeita. Jotkut haluavat matkamuistoja tai ainakin käydä mahdollisimman monessa paikassa ja ottaa niistä valokuvia.
Itse olen lapsena kerännyt purukumin kuvia ja vähän vanhempana postimerkkejä.
Koskaan ei voi tietää mikä ketäkin kiinnostaa.
Perinteisimpiä kohteita ovat yleensä olleet aina juuri postimerkit ja rahat. Niillä on ihan omat kerhonsa ympäri maailman ja huutokauppansa, joissa liikkuu ajoittain suuriakin summia.
Keräämisen aktiivisuudessa on myös paljon eroja. Joku tekee sitä luonnostaan ihan vahingossa ja toiset oikeasti työkseen ja kiertävät suurella alueella etsien antiikkia tai muita harvinaisuuksia. Ammattilaiset tekevät vieläkin aina silloin tällöin niin sanottuja kirpputorilöytöjä. Joskus on myyntipöydällä halpaan hintaan aivan mitättömän näköinen, jopa ruma esine, mutta sen taustalta löytyy kuitenkin joku arvostettu taiteilija tai suunnittelija.
Koskaan ei voi tietää mikä ketäkin kiinnostaa. Joillekin tärkeintä voi olla saada maailman tähdiltä ja idoleiltaan nimikirjoituksia. Minä esimerkiksi tunnen sellaisia henkilöitä, jotka keräävät moottorisahoja, mopoja, poliisiautojen pienoismalleja, pinssejä, äänilevyjä, kasetteja, kyniä, lippalakkeja, muumimukeja, sarjakuvalehtiä, arabian posliinia, kaljapullon korkkeja ja täysiä viinapulloja.
Keräysmahdollisuuksia on rajattomasti. Mitä tahansa voi elämässään laittaa talteen.
Keräilijät tekevät yleensä huomaamattaan myös palveluksen muulle väestölle, sillä he säilyttävät aarteensa hyvin ja asioihin perehtyneenä hankkivat vähitellen sellaisen tietopankin, jonka yksityiskohtia ei kerralla mistään Googlesta löydy.
Himokeräilijä ei yleensä koskaan ole erakko. Hän kiertää paikkoja löytääkseen mieleisiä tavaroita ja vaihtaa niitä yleensä muiden alan harrastajien kanssa.
Keräilijät pitävätkin paljon niin sanottuja rompepäiviä, jotka ovat hyvin sosiaalisia tapahtumia. Tavaroita ja tietoja vaihdetaan vilkkaasti.
Keräilijät tuntevat vertaisiaan ja kun kysyy, mistä voisi jonkun kiinnostavan asian mahdollisesti hankkia, niin useasti löytyy nimi, jolta kannattaa kysyä.
Minäkin allekirjoitan täysin sen uskomuksen, että kaikki keräävät jotain.
Jos löytyy oikeasti sellainen ihminen, joka ei välitä mistään, eikä arvosta mitään, häntä ei kiinnosta mikään, eikä ole halukas säilyttämään mitään tallessa, niin mielestäni hänkin on kuitenkin synnynnäinen keräilijä.
Hän kerää itselleen vaikeuksia.