Kesäloman viihdyttävä lumisade
Kolumni
Jos lomaan pakkaa liikaa odotuksia etukäteen, on helppo ennustaa, että pieleen menee.
Tänä vuonna järjestin kesälomaa jo vapun tienoille. Tarkoitus oli matkata muille maille, tapaamaan eteläisellä pallonpuoliskolla majailevaa aikuista poikaani. Keväällä siksi, että ei huvittanut ajatus matkustaa kylmään ja pimeään Chilen talveen Suomen suven valoisista öistä.
Maailman tapahtumat muuttivat suunnitelmia. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sodan varjossa tuntui paremmalta vain jäädä valmistelemaan kasvimaata ja istuttamaan perunaa.
Jyrkin mutka matkaan tuli koronasta, joka ei vain tahdo hellittää meistä otettaan. Maaliskuun alussa vaihtoon lähtenyt opiskelija joutui reissunsa aluksi istumaan viikon karanteenissa hotellissa, kun perille päästyä lentokentän koronatesti näytti positiivista.
Alkoi tuntua paremmalta idealta jäädä kotitantereelle, kuin matkustaa maailman toiselle puolelle katselemaan viikoksi hotellihuoneen seinää, jos korona-arpa osuisi kohdalle. Todennäköisyys sille on paljon parempi kuin lottovoittoon.
Edessä oli siis loma yllätykselliseen aikaan ilman suurta päämäärää tai selkeitä suunnitelmia. Tunnelma oli vähän latistunut, olinhan ajatellut tämän toukokuun olevan pitkästä aikaa jotain erityistä. Tulihan siitä sellainen, tosin eri tavalla kuin suunnittelin.
Kun ensimmäisellä viikolla sateli lunta, ei syntynyt lomastressiä. Tiedättehän tämän inhottavan stressin muodon: kun odotettu loma vihdoin alkaa ja mieli tarvitsisi rauhoittumista, samaan aikaan sitä haluaisi tehdä kaikkia niitä asioita, joita arjessa ei ehdi ja joista talvella vain haaveilee. Alkaa melkein ahdistaa, koska nyt pitäisi tehdä sitä ja tätä, kun on loma ja on aikaa, ja koska jos ei nyt, niin milloin sitten...
Terveydenhoidon asiantuntijat neuvovat, että ensimmäinen viikko lomasta kannattaa varata elpymiseen ja lepäämiseen. Silloin stressimittari pitäisi hiljalleen palautua pakkaslukemista lähelle nollaa ja toivon mukaan plussan puolelle.
No, tämä toteutuikin kohdallani hyvin: huhtikuun lopussa kesäkeleistä ei voinut kuin haaveilla. Mökkitien rinteessä oli vielä monta kymmentä senttiä lunta, perille pääsi vain pitkävartisissa saappaissa, järvikin vielä tukevasti jäässä. Oli aikaa asettua.
Lumihiutaleiden tanssin seuraaminen kesälomalla oli meditatiivista: väliin ne leijailivat maahan rauhallisesti, väliin viimassa kieppuen. Kiire kaikkosi.
Toinen usein toistettu ohje palautumiseen on, että lomalla kannattaa tehdä asioita, jotka ovat kaukana siitä, mitä työssään tekee. Sekin tuli täytettyä, sillä toteutin pitkäaikaisen haaveeni ja ostin toisella lomaviikolla raivaussahan.
Metsurin päivän pituuteen en kynänpyörittelijänä yllä, mutta kyllä työn jälki pikkuhiljaa päivien mittaan alkoi rantapusikossa näkyä.
Odottamattomaan lomaan mahtui myös hitaita aamuja vuosikymmeniä vanhojen päiväkirjojen parissa, yhdet vanhojen tanssit sekä pitkiä juttutuokioita ystävien kanssa kasvokkain ja virtuaalisesti.
Töihin oli kiva palata, kun stressimittari oli vaihteeksi vihreällä