Sirkku Somero
Lahjapaketissa luottamus
Rakas. Esitän itseni neiti Josiane Angenoriksi, myöhäisen herran ja rouva Robert Angenorin ainoaksi tytärksi, haluan pyytää apua rahoitustransaktiossa. Ja haluan investoida tuotantoon ja kiinteistöjen hallintaan maassasi. En ole vielä tavannut kanssasi aiemmin, mutta uskon, että on pakko luottaa siihen, että onnistumme joskus elämässä.
Minulla on 7,5 miljoonaa dollaria Yhdysvaltain dollareita sijoittamiseen maasi, myöhäinen isäni talletti rahaston rahastonhoitajalle, jolla oli nimeltään edunsaaja, ennen kuin hänet murhattiiin Norsunluurannikon tämän poliittisen kriisin aikana, ja minä Tarvitset apua henkilökohtaisella / yritystililläsi olevien varojen vastaanottamisessa maasi sijoittamiseen ja autan myös minua jatkamaan opintojani kotimaassasi.
Edellä lainatun viestin kaltaisia yhteydenottoja tupsahtelee sähköpostiin tämän tästä. Kuvaavaa niille on, että heti ymmärtää viestin lähettäjän äidinkielen olevan jotakin muuta kuin suomi. Usein sekä sisältö että kieliasu naurattavat kovasti.
Tässä mielessä on onni, että englanti kääntyy koneeseen syötettynä kovin vaivalloisesti suomeksi. Niin paljon on meillä taivutuspäätteitä ja kirjainten muutoksia, että vaikuttaa olevan mahdotonta ohjelmoida digiaivot kielen tuottamisessa yhtä taitavaksi kuin kuka tahansa Ruoveden mummo tai vaari. Vai kirjoittaisiko kukaan muu kuin lukihäiriöstä kärsivä ”tytärksi”, kun tarkoittaa sanoa ”tyttäreksi”?
Neiti Josiane Angenor on ilmiselvä optimisti. Tai ainakin häntä esittävä henkilö on sitä. Minäkin olen. Kotipsykologi sisälläni sanoo, että optimismi on aina parempi mielelle kuin pessimismi.
Aamulehden kolumnistin Simopekka Virkkulan mukaan puoli kansakuntaa katsoi Mauno Koivistosta kertovaa tv-ohjelmaa loppiaisena ja neljännes kansasta riensi tekemään saman somepäivityksen: ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.”
Tiedän myös, että luottamus kanssaeläjiin on lahja, jota kaikilla ei ole. Ne, joille sitä ei ole suotu, muistavat varoitella onnenonkijoiden kyytiin hyppäämisestä.
Koko yhteiskunta perustuu luottamukseen. Joku kuvaa sitä liimaksi yhteisöllisyydelle tai öljyksi yhteiskunnan rattaille.
Luotan siihen, että pimeällä vastaan autoileva ei räpsäytä pitkiä valoja kymmenen metriä ennen kohtaamista tai ohjaa autoaan minua kohti. Valmisruokia tehtaan linjastolla sekoitteleva ei pärskäytä purkkaa suustaan kattilaan. Kampaaja ei leikkaa millin sänkeä, jos pyydän tasaamaan latvat.
Vaikka toisenlaiseen yhteiskuntaan kasvanut saattaa käyttää suomalaisten luottamusta toisiinsa armotta hyväkseen, elämä ilman luottamusta on raskasta. Taitoa voi kuitenkin kuulemma harjoitella ja muistaa olla myös muiden luottamuksen arvoinen.
Luotan siihen, että pimeällä vastaan autoileva ei räpsäytä pitkiä valoja
kymmenen metriä ennen kohtaamista.