Mitä kuuluu sydämellesi?
Kolumni
Mitä sinulle tulee mieleen sanasta sydän?
Sydän on voimakas sana, siihen liittyy monia mielikuvia ja myös faktoja. Kaikilla meillä on elin nimeltä sydän, mutta löytyykö meiltä sydämellisyyttä?
Sydän nousi mieleeni tänään, sillä nyt vietetään parhaillaan sydänviikkoa. Se on Sydänliiton järjestämä teemaviikko, jonka aikana muun muassa jaetaan tietoa sydämen terveyteen liittyvistä asioista.
Minä kohtasin oman sydämeni konkreettisesti reilut viisi vuotta sitten. Muistona tuosta kohtaamisesta on pieni arpi oikeassa ranteessa ja iso kasa pillerireseptejä. Sain lievän sydäninfarktin. Minulle tehtiin varjoainekuvaus, pallolaajennus ja asennettiin stentti.
En ollut välittömässä hengenvaarassa, mutta jos toimenpiteitä ei olisi tehty, olisi ongelma voinut olla seuraavalla kerralla suurempi.
Sydämeen kajoaminen vaikuttaa tunteisiin ja päähän pitkään.
Fyysinen toipuminen oli nopea, sairauden hyväksyminen sen sijaan on vaatinut pitkän ajan. Olen puhunut sairaudestani aika avoimesti, kerronhan siitä nyt teillekin.
Mielen pohjalla kaihertaa silti pieni häpeänpoikanen: teinkö tämän itselleni huonoilla elämän tavoillani? Olisihan minun pitänyt tietää, että geeniperimäni voi altistaa. Olisi pitänyt hoitaa verenpainetta paremmin. Keksin kymmeniä pieleen menneitä asioita.
Onneksi Taysin sydänsairaalassa ei kukaan syyllistänyt potilasta. Minut hoidettiin, minua rauhoiteltiin, annettiin ohjeet ja lähetettiin kotiin. Kävellä piti joka päivä, mutta vain vähän kerrallaan ja joka päivä hieman enemmän kuin edellisenä päivänä. Hoitajilla ja lääkäreillä riitti sydämellisyyttä
Parin viikon sairausloman jälkeen työterveys tarjosi lisää saikkua, mutta siirryin pitämättä jääneelle lomalle. Noin neljän viikon kuluttua olin töissä, ja entistä paremmassa iskussa.
Armo ei tarkoita leväperäisyyttä ja ellunkanailua.
Kroppa olikin, mutta sittemmin olen oppinut, että mieltäkin kannattaa hoitaa, vaikka sairaus olisi kuinka fyysinen tahansa. Olen myös oppinut, että sydän herkkä elin. Siihen kajoaminen vaikuttaa tunteisiin ja päähän pitkään. Eihän se toki kaikkiin päde, mutta moni sydänpotilas on kertonut, että sydänsairaus saattaa vaivata mieltä pitkään. Sairauden hyväksyminen ja mahdollisten uusien tapojen oppiminen vie aikaa.
Sydän viikon teemana on liikunta. Sopiva liikunta tekee hyvään niin terveelle sydämelle kuin hoitoa kaipaavalle. Myös sydämellisyys tarvitsee liikuntaa. Sydämellinen käytös synnyttää lisää sydämellisyyttä – niin minussa itsessäni kuin sydämellisyyden kohteena olevassa.
Itse liitän sydämellisyyteen myös armon käsitteen. Armo ei tarkoita leväperäisyyttä ja ellunkanailua. Armo tarkoittaa minulle sitä, että hellitän hieman vaatimuksistani itselleni ja myös muille. En soimaa itseäni menneistä, mutta yritän ehkä oppia niistä. Aina sekään ei onnistu ja sorrun huonoihin valintoihin, mutta kerta kerralta menee toivottavasti paremmin.
Kannattaa kokeilla sekä sydämen liikuttamista että liikuttumista. Joskus se onnistuu jopa samalla kerralla. Kävely toukokuisessa luonnossa tai kaupunkimaisemassa tarjoaa sopivasti fyysistä liikuntaa ainoalle sydämellesi. Samalla voit vapaasti liikuttua kauneudesta ympärilläsi, ottaa vastaan luonnon tai rakennetun ympäristön tarjoama mielihyvän. Kun on hyvä mieli itsellä, on helppo ajatella sydämellisiä ajatuksia.
Sydämellistä sydänviikkoa!
Marja Aaltio