Sinkkosen luennolla
Niinhän se meni. Kesti pari minuuttia ja me vanhemmat jo mietimme, että älä Jari Sinkkonen nyt jatka tällä tiellä, ettei tarvita nenäliinoja.
Kyllä sinäkin nieleskelit siellä luennolla, kun puhuttiin tuoreesta isästä, joka ajaa kolmeakymppiä vauvan ollessa autossa ensi kertaa. Tunnusta pois vain.
Hieman kauhunsekaisin tunnelmin tassuttelin Laurinsaliin keskiviikkoiltana. Olo oli vähän, kuin tuomiolle olisi menossa. Olenko huono äiti?
Riittävän hyvä vanhemmuus kuitenkin pelasti heti ensi metreillä. Minulta tosin on itsellä kestänyt valtavan kauan ymmärtää, mitä riittävän hyvä tarkoittaa. Miten voin olla riittävän hyvä ja tehdä silti väärin asioita? Lieneekö se ihmisenä olemisen hienous ja vaikeus juuri siinä. Sinkkonen vakuutti riittävän hyvän tarkoittavan koko pakettia.
Pienen vihlaisun koin kyllä hyvinkin nopeasti luennon alussa, kun Sinkkonen moittii meidän vanhempien kännykän käyttöä.
– Mitä helkkaria hän sieltä meinaa löytävänsä, puhisi Sinkkonen, mutta vastasi kenties itse myöhemmin omilla YouTube seikkailuillaan. Toki käy myös luennon mittaan ilmi, että hänestä on ihanaa, ja kuuluukin olla, kun lapset ovat jo ajat sitten lentäneet pesästä, joten juutupettamiselle on hyvällä omalla tunnolla aikaa.
Yritän päästä tietoiseen kännyköintiin, ja luoda kännykättömiä hetkiä, mutta sitten saatan lukea nenä kiinni kirjassa tai lehdessä ja taas lapset mellastavat aamiaispöydässä.
En vähättele ollenkaan digilaitteiden koukuttavuuden ongelmia. Ne ovat todellisia tämän päivän haasteita, joita vastaan taistelen jaksamisen rajoissa. Ehkä pyrinkin jatkossa tietoisesti lapsihetkiin, enkä mieti laitteita.
On valtavan viihdyttävää kuunnella taitavaa puhujaa, joka latelee tiukkaa asiaa mutta kertoo sen kaiken tarinoina. Jari Sinkkonen lähes rupatteli viihdyttävästi vanhemmuudesta ja hyvän lapsuuden palikoista.
Rupattelu on hänen mielestään erinomainen suomenkielen sana ja asia. En ole ikinä miettinyt, mikä ero on rupattelulla ja keskustelulla, mutta jäin pohtimaan, että kenties rupattelussa kuunnellaan enemmän kuin jälkimmäisessä. Sinkkonen korosti juurikin lasten kuuntelun tärkeyttä. Siis sitä että me vanhemmat kuuntelemme, mitä pienellä on mielessä.
Mieleeni on jäänyt lukemani Sinkkosen haastattelun, jossa hän puhisi, että lasten kuuluu tehdä aikuisen näkökulmasta järjettömiä juttuja, ja juosta nenät räässä pusikoissa, kuten hän luennollakin sanoi.
Hurraan mielessäni aina kun omat lapset tekevät jotain päätöntä ja todennäköisesti sotkuista. Noh, en aina, mutta vähintään yritän muistaa nämä sanat. Monta muutakin hyvää ja lohduttavaa evästä jäi Jari Sinkkosen luennolta matkaan. Pari niistä odottaa lukijaa yöpöydällä. Yritän olla tuomatta niitä ruokapöytään, jotta yhteinen ruokailu olisi se lapsihetki.