Heikki Itänen.
Viikon päivät
Kolumni
On lokakuu ja jokainen arvaa mistä tuo nimi johtuu. Kurakelien kautta kohti talvea. Kaikkien muidenkin kuukausien nimet ovat hyvin ymmärrettäviä, koska ne ovat ihan omaa kielellistä tuotantoa. Ainoastaan tammikuu saattaa vaatia hieman tulkintaa.
Mutta viikonpäivien nimet ovatkin sitten aivan jotain muuta, sillä ne ovat lainasanastoa ja muistona ikivanhoista pakana-ajoista.
Ennen kristinuskoa jokaisella siihen kääntyneellä kansalla on ollut omia erilaisia muinaisuskontoja.
Joka maassa uskottiin omalla tavalla yleensä yhteen suureen johtajaan, jolla oli hallussa kaikki valtavat voimat ja kyky tehdä vaikka kuinka hämmästyttäviä tekoja.
Näin oli myös meillä suomalaisilla. Kaikkein ylimpänä Ukko ylijumala ja vaimonsa Rauni. Lisäksi jokaisella tärkeällä elementillä oli tietenkin oltava oma jumalansa, kuten esimerkiksi metsällä Tapio, vedellä Ahti ja pellolla Pellervo.
Nämä ja monia muitakin suomalaisten jumalien ja heidän apureiden nimiä on säilynyt hyvin meidän etunimistössä.
Naapurikansalla Skandeilla oli oma kuuluisa mytologiansa. Heidän pääjumalansa Odin ja poikansa Thor vasaroineen ovat säilyneet kiehtovan viikinkiajan takia nykypäiviin asti, niin kirjoissa, elokuvissa, kuin sarjakuvissakin.
Skandien muinaisjumalat ovat säilyneet vuosisatoja myös kielen kautta, sillä juuri heistä koostuu viikonpäivät, jotka ovat levinneet moneen maahan, myös meille.
Sunnuntai on auringonpäivä. Maanantai on omistettu kuulle. Tiistai on Thorin veljelle Thyrille omistettu. Keskiviikko on Odinin päivä. Torstai tietysti Thorin ja perjantai rakkauden jumalatar Freyan. Lauantai on vääntynyt muinaisesta sanasta logh, joka tarkoittaa pesua tai kylpyä.
Ainoastaan keskiviikko poikkeaa meillä kielellisesti entisistä viikinkimaista.
Meillä se on sama kuin germaanien mittwoch, eli vanhan sunnuntaista alkavan viikon mukaan keskellä viikkoa.
Englannin kielisten lauantai on taas lainaa vielä kauempaa, sillä Roomalaiset ristivät viikonpäivät taivaan kappaleiden mukaan ja lauantai oli Saturnuksen päivä.
Jos suomalaiset olisivat aikoinaan tehneetkin Skandien mallin mukaisesti oman version viikonpäivistä, olisi se saattanut hyvinkin olla seuraavanlainen: Auringonpäivä. Kuunpäivä. Ilmarisenpäivä. Keskiviikko. Ukonpäivä. Rauninpäivä. Saunapäivä.