Kasvua ja kaatoa
Kolumni
Ensimmäinen muistoni metsästä on lapsuuteni kesäpaikalta. Poimin sieltä noin nelivuotiaana mustikoita emalimukiin. Ne käytettiin äidin tekemään piirakkaan tai syötiin maidon ja sokerin kanssa.
Aikuisena kävin jo aikaa sitten myytyä mökkipalstaa vakoilemassa ja totesin lapsuuden ”metsän” olleen muutaman neliön harva vesakko.
Sen sijaan siitä parin kilometrin päässä ollut oikotie kulki ihan oikean metsän läpi: polkua reunustivat korkeat männiköt ja kuusikot, paikoin niin, että polunmutkissa vallitsi ikuinen viileä hämärä.
Nostalgiamatkalla totesin muistojeni muuttaneen tuonkin alle puolen kilometrin tien paljon pidemmäksi. Aikoinaan se aiheutti kaupunkilaislapsessa kylmiä väreitä: Mitä, jos eksyy? Mikä tuolla rapisee?
Metsässä lapsen mieli sekoitti faktan ja fiktion: siellähän on susia ja karhuja, joten voi tulla syödyksi! Ja siellä voi olla myös ilkeitä metsänhaltijoita, jotka vaativat kulkemisen lunnaiksi vaikka kotona odottavan pikkuveljen… (Veli muuten voi hyvin, eikä minuakaan ole syöty.)
Tutkimusten mukaan metsässä liikkuminen kohentaa mielialaa, lievittää stressiä ja rauhoittaa. Vaikka se lapsena toimi lähes päinvastaisesti, niin nyt allekirjoitan väitteet. Metsässä on hyvä hengittää.
Huolimatta kaupunkilaistaustastani minulla on myös hivenen kokemusta metsätöistä: omistimme aikoinaan raivaussahan. Puoliso hankki sen kurittaakseen silloisen talomme ympärillä kasvavaa puolen hehtaarin metsää, mutta minä sitä käytin. Ja jopa niin tehokkaasti, että naapurissa asuva metsuri antoi työn jälkeä katsottuaan luvan poiketa tontilleen raivaushommiin.
Se oli totaalista keskittymistä: mekaanista työtä kuulokkeet korvilla – ja Aleksis Kiven sanoin: ”…ja maailma unholaan jääköön”.
Osaan myös kaataa puun moottorisahalla ihan oikeaoppisesti loveamalla. Kaatamani puut ovat vielä rojahtaneet juuri siihen suuntaan kuin olen halunnutkin.
Olen varmaan aikojen saatossa kaatanut yhteensä 6–7 puuta, eikä määrä ole tehnyt suurta lovea Suomen metsävarantoihin: metsiä täällä on maapinta-alasta yli 70 prosenttia. Metsät sitovat vuosittain kymmeniä miljoonia tonneja hiilidioksidia toimien hiilinieluina, joten äkkiseltään ajateltuna niitä ei kannattaisi hakata. Kun tuumii hiukan hitaammin, muistaa, että puu lakkaa sitomasta hiiltä, kun se ei enää kasva. Ja jos se omatoimisesti kaaduttuaan lahoaa, se luovuttaa sitomansa hiilen takaisin ilmakehään. Lisää hiilinieluja tulee siis vain kasvavista puista. Hiilinielujen kannalta on siis järkevää sekä antaa puiden kasvaa että kaataa niitä ja istuttaa uusia, kuten vastuulliset metsänomistajat tekevätkin: Suomessa metsien kasvu on ylittänyt poistuman 1970-luvun alusta lähtien.