Heikki Nieminen (vas.) ja Kalevi Karttunen kiipesivät katsomaan Ollinkiveä lähietäisyydeltä. Keskellä Aimo Kuivamäki ja Juho Aalto.
Sirkku Somero
Olli-jättiläinen, Olaus Magnus vaiko Kaivokuningas Olli on vierikivenmöhkäleen nimen takana – Ratkesiko Ollinkiven nimeysarvelu 101-vuotisjuhlassa?
Ollinkivi – suuri siirtolohkare, Topeliuksen sanoin "torpanmökin kokoinen vierikivimöhkäle" – on töröttänyt vanhan Vaasantien laidalla monen miesmuistin ajan. Huteraan asentoon kalliojyrkänteen reunalle sen jätti jääkausi.
Siirtolohkareita näillä tienoin on muitakin, mutta Ollinkivi on erityinen: se nimettiin Suomen ensimmäiseksi luonnonmuistomerkiksi toukokuussa 101 vuotta sitten. Tätä erikoista tapahtumaa juhlisti viime lauantaina noin kuusikymmenpäinen juhlaväki, joka oli saapunut paikan päälle kuulemaan historiaa ja juomaan synttärikahvit.
Siirtolohkareita näillä tienoin on muitakin, mutta Ollinkivi on erityinen.
Luonnonsuojeluyhdistyksen juhlakutsussa suositeltiin yhteiskyytiä Mannisen bussilla kirkonkylältä. Hyvissä ajoin paikalle saapui myös metsäluennon valmistellut Hyytiälän metsäaseman johtaja Juho Aalto, teemaan sopivasti polkupyörällä.
Sisarukset Tuula Nykänen (vas.) ja Mirjami Arinen lähtivät katsomaan, millainen luonnonsuojelukohde Ollinkivi on. - En koskaan ennen ole kuullut sen historiasta, sanoo Tuula.
Sirkku Somero
Ollinkiven nimen historiasta on monta tarinaa.
– Jos uskotaan vanhoja kansantarinoita, se olisi jonkun Olavi- tai kansanomaisemmin Olli-nimisen jättiläisen leikkikerä. Tarujen mukaan sitä olisi siis käytetty jättiläisten temmellyksissä paiskomakivenä. Toinen olettamus on, että se olisi saanut nimensä seudulla 1500-luvulla liikkuneen ruotsalaisen historioitsijan ja kartoittajan Olaus Magnuksen mukaan, kertoi Tapani Uusiniitty.
Kaivokuningas Ollin oleskelu Santakankaan maastossa voi olla yksi mahdollinen syy siirtolohkareen nimeen
Uudemman arvelun toi yleiseen tietoon metsäluentonsa lopussa Juho Aalto.
– Kaivokuningas Ollin oleskelu Santakankaan maastossa voi olla yksi mahdollinen syy siirtolohkareen nimeen, hän sanoi.
– Mitään varmuutta tästä nimivaikutuksesta ei ole. Varmuus olisi mahdollista saada, jos voisi todeta Ollinkiveä nimitetyn tällä nimellä jo ennen kuin Olli oleskeli Santakankaalla, pohdiskeli Aalto.
Olli "Kaivokuningas" asusteli alueella 1860- ja 1870-luvuilla. Maat olivat kruununmaita, ja Olli niiden luvaton asukas ja hyödyntäjä. Joidenkin tietojen mukaan hänellä oli mökki siirtolohkareen luoteispuolella muutaman sadan metrin päässä.
– Olli poltteli hiilimiiluja ja ehkä tervaakin, ja edelleen luvattomasti kruunun puista. Todennäköisiä Ollin hiilimiilumonttuja löytyy esimerkiksi Ollinkiven itäpuoliselta kankaalta, Ollinkiventien ja Jouttijoen välistä. Varmaankin Olli oli ainakin jossain vaiheessa harjoittanut myös kaivonkaivajan ammattia, mistä viitteenä tuo nimitys 'kaivokuningas'. Tiettävästi Olli sittemmin häädettiin kruunun mailta.
Juho Aalto kertoi metsänhoidosta, Tapani Uusiniitty (toinen vasemmalta istumassa) Ollinkiven ja sen rauhoittamisen historiaa. Musiikkia juhlaan toivat haitaristi Sirpa Olkinuora ja Keijo Papinsaari.
Sirkku Somero
Se, että Ollinkivi tunnetaan laajemminkin, on Sakari Topeliuksen ansiota.
Topelius matkasi kuusi kertaa Helsingin ja Uudenkaarlepyyn välillä 1830–1840-luvuilla. Hän ei mainitse Sumutarinoissaan sitä nimeltä, vaan kertoo siitä näin: ”Pahan virstan pohjoispäässä on luonnon asettamana merkkinä noin torpanmökin suuruinen vierikivimöhkäle. Muinaisajan valtavien jäävirtojen melkein pyöreäksi tahkoamana se on tielle päin viettävän vuoren keskirinteessä ja näennäisesti niin irrallaan, että matkustaja mielellään rientää ohi peläten rattaittensa jyrinän ehkä saattavan hänen turmiokseen kiven vierähtämään pois tuhatvuotisesta lepopaikastaan.”
Loviisassa hankittiin nimittäin samanaikaisesti suojelupäätöstä Bombergsgrottanin luolalle, mutta Ruoveden hakemus tuli perille ennen sitä.
Suomen ensimmäiseksi luonnonmuistomerkiksi Ollinkivi päätyi postilaitoksen avittamana, kertoi Tapani Uusiniitty.
– Loviisassa hankittiin nimittäin samanaikaisesti suojelupäätöstä Bombergsgrottanin luolalle, mutta Ruoveden hakemus tuli perille ennen sitä. Myös Myrskylästä posti kulki nopeammin kuin Loviisasta ja siellä sijaitseva siirtolohkare Tallsten sai numeron kaksi. Jostain syystä Bombergsgrottanista ei kuitenkaan tullut numeroa kolme, vaan numero 1a.
Kymmenisen vuotta rauhoittamisen jälkeen maantietä oikaistiin niin, että Ollinkivi jäi syrjään.
Lähellä on myös Siikanevan luonnonsuojelualue, jonka länsiosa rauhoitettiin 1976 ja nykyinen suojelualue on perustettu 1988. Se on Pirkanmaan suurin ja arvokkain soidensuojelukohde, 9,5 neliökilometrin laajuinen.