Nimien arvoituksia
Yleisöltä
Ei nimi miestä pahenna ellei mies nimeänsä. Näin rohkaisi tohtori Spede höröhörö-sketsissään herra Mulkqvistiä, joka valitti, että esittäytyessään kaikki nauravat.
Meillä on nimet, paikoilla on nimet. Ne ovat itsestäänselviä, mutta mistä ne tulevat? Juurethan niilläkin on.
Ihmisten nimet polveutuvat pitkälti Raamatusta ja muista mytologioista ja merkitsevät usein jotakin. Paikannimiin liittynee paikan luonne, käyttö ja tapahtumat. Suomen kartta on pullollaan kansan antamia roiseja nimiä, jotka ovat ajan saatossa virallistuneet, Kullivaaraa Suomussalmella ja Murhasuota Ylöjärvellä, plus sadat muut.
Entäs Ruovedellä? Olen pitkään pohtinut monia käsittämättömiä paikannimiä, joihin ei käsiksi pääse. Nimiähän ne vain ovat, mutta vuorenvarmasti jostakin tulleet. Mistä? Tämä kiinnostaa kovasti, pyydän lukijain apua.
Mitä tarkoittavat Pohtio, Pouru, Hanho?
Entä ihmeellinen nimikolmikko Jäminki – Räminki – Syvinki?
Onko Väärimajassa aina tehty väärin, mistä tulee talon nimi Pyhkiö?
Ollaan sen verran sisämaassa, että ruotsin kieli tuskin on näille perukoille yltänyt, muutamasta kartanosta huolimatta. Mutta jostainhan nuo kummajaiset tulevat.
Juice-vainaalla oli ehdotus Ruoveden uudeksi nimeksi. Se oli Eipäjärvi. Olisi rimmannut hyvin naapurin kanssa: Juupajoki – Eipäjärvi.
Toivon valaistusta viisaammilta nimien taustoille.
Pekka Piri