Vastine
Keskustelu rasvan laadun vaikutuksesta terveyteen on jatkunut vuosien ajan. Aihe on tärkeä ja samalla liian kärjistynyt. Eeva Karonen väittää mielipidekirjoituksessaan (Ruovesi-lehti 8.5.), että tutkimustietoa kovien rasvojen haitallisuudesta sydän- ja verisuonisairauksiin tai ylipäätään terveyteen ei ole, sekä korostaa voin hyvyyttä terveysnäkökulmasta.
Terveellisen ruokavalion voi koostaa monella tapaa, eikä siinä ole varsinaisesti kiellettyjä ruokia, koska kyse on kokonaisuudesta. Jos voin mausta pitää, sen maltillinen käyttäminen ei kaada hyvää ruokavaliota. Terveyden näkökulmasta tieteelliset tutkimukset ovat kuitenkin erittäin yksimielisiä siitä, että tyydyttyneet rasvahapot eli ”kova rasva” (rasva mitä esimerkiksi voissa on valtaosin) ei ole terveydelle hyväksi. Terveyden kannalta edullisinta on korvata kova rasva (voi, rasvaiset liha- ja maitotuotteet sekä rasvaiset leivonnaiset) pehmeällä rasvalla eli tyydyttymättömiä rasvahappoja sisältävillä rasvoilla (lähteet: öljyt, margariini, rasvainen kala, pähkinät, siemenet).
Karonen sekoittaa kommentissaan keskenään monia asioita. Keskeinen virhe on, että voi olisi ruokavaliossamme tarpeellista, jopa välttämätöntä. Näin ei ole. Tarvitsemme ruoasta rasvaa, moni elintoimintomme vaatii sitä, ja jokainen solu sisältää rasvaa.
Olennaista on ymmärtää, että rasvat eivät ole samanlaisia ja tarvitsemme ruoasta välttämättömiä rasvahappoja, koska niitä elimistömme ei pysty valmistamaan. Välttämättömät rasvahapot ovat ”pehmeää rasvaa”, ja niitä saadaan esimerkiksi rypsi- tai oliiviöljystä, margariinista ja rasvaisesta kalasta. Voin sisältämää kovaa rasvaa elimistö pystyy itse tekemään, sitä emme tarvitse.
Välttämättömien rasvahappojen lisäksi tarpeellista on korvata kova rasva pehmeillä, koska se edistää tutkimusten valossa terveyttä. Pehmeä rasva pienentää veren kokonais- ja LDL-kolesterolipitoisuutta ja parantaa HDL/LDL-kolesterolisuhdetta. Lisäksi se parantaa insuliiniherkkyyttä eli sokeriaineenvaihduntaa. Jos ruokavalio sisältää liikaa kovaa rasvaa, veren kolesterolipitoisuus (erityisesti “paha” LDL -kolesterolipitoisuus) nousee. Kovan rasvan korvaaminen pehmeällä vähentää elimistön matala-asteista tulehdusta. Matala-asteinen tulehdus on yhteydessä myös insuliiniresistenssiin.
Koska tieteellinen näyttö rasvan laadun vaikutuksesta terveyteen on hyvin vakuuttavaa ja yksimielistä, pystytään tutkitun tiedon valossa antamaan ravitsemussuosituksia. Kun puhutaan julkisin varoin tuotetusta ruoasta (esim. kouluruoka), on tutkimustietoon ja ravitsemussuosituksiin nojaaminen vastuullinen vaihtoehto, verrattuna vaikkapa yksittäisten ihmisten mielipiteisiin nojaamiseen.
Lopulta on varsin sama, mistä lähteestä pehmeää rasvaa saa, eli haluaako käyttää öljyä, margariinia vai kalaa, kunhan sen käyttöä pyrkii lisäämään ja kovan rasvan lähteitä vähentämään. Syytä on myös muistaa, että ruoassa on monia muitakin tärkeitä asioita terveyden näkökulmasta kuin vain rasva. Voin käyttöä voi suosia makusyistä, mutta terveyden näkökulmasta sille ei ole perusteita. Päinvastoin.
Anna Kara
ravitsemusasiantuntija, ETM
Suomen Sydänliitto ry
Terveyden näkö-kulmasta tieteelliset tutkimukset ovat kuitenkin erittäin yksimielisiä siitä,
että tyydyttyneet rasvahapot eli
”kova rasva” ei ole terveydelle hyväksi.
Luetuimmat
Tuoreimmat
Vaahtoava koski Pihlajalahdella.
Esko Lahtinen
Pidetään valot päällä, Ruovesi!
Sirkku Somero
Uutiset
Elämänmeno
Kulttuuri
Pääkirjoitus
Kolumnit
Blogit
Kirkonkellot
Yleisöltä
Lukijan kuva
Jätä ilmoitus Ruovesi-lehteen
Ruovesi-lehden mediakortti
Jätä ilmoitus Teisko-Aitolahti-lehteen
Teisko-Aitolahti-lehden mediakorttii
Pohjoisviitta-lehden mediakorttii
Rekisteriseloste
Tilaa Ruovesi-lehti
Osoitteenmuutos Ruovesi-lehti
Tilaa Teisko-Aitolahti
Osoitteenmuutos Teisko-Aitolahti
Ruoveden Sanomalehti Oy • Honkalantie 2 • 34600 Ruovesi •
Puh. 03 476 1400 • Rekisteriseloste