Aluevaltuusto kokoontui 29. huhtikuuta etänä. Kuvituskuva valtuuston kokouksesta viime tammikuulta.
Aluevaltuusto: Ikäihmisten päivätoiminta on jatkumassa, mutta miten käy reuna-alueiden? Esillä olleet vaihtoehdot karsivat palveluverkkoa rajusti.
Ikäihmisten kuntouttava päivätoiminta on säilymässä lähipalveluna. Tämä oli aluevaltuuston yksiselitteinen viesti lähetekeskustelussa. Keskustelussa tiistaina annettiin eväät jatkovalmistelua varten. Aiemmin päätetty etäpäivätoiminta ei ole enää vaihtoehto.
Ruovedellä ja muilla reuna-alueilla epävarmuus kuitenkin jatkuu. Valmistelussa ovat olleet mallit, jotka karsisivat toimintapaikkoja rajusti.
Valmistelussa on ollut erilaisia malleja päivätoiminnan jatkamiseksi. Näissä malleissa päivätoiminnan järjestämispaikkoja on ollut enimmillään 21, joka vastaa Pirhan oman tuotannon nykyistä määrää.
Tällä hetkellä päivätoimintaa järjestetään Pirhan oman tuotannon lisäksi myös osana kokonaisulkoitusta ja ostopalveluna. Ruovesi kuuluu Keiturin Soten myötä paikkoihin, jossa toimintaa järjestetään kokonaisulkoistuksen voimin.
Pirhan tuotanto, osaulkoistukset ja ostopalvelut yhteen laskien päivätoimintaa järjestetään nyt 34 paikassa ympäri Pirkanmaata.
– Vaikka mentäisiin 21 järjestämispaikalla, palveluverkko pienenisi reippaasti ja puolet asiakkaista joutuisi etäpalveluihin, totesi sosiaalidemokraattien ryhmäpuheenvuoron pitänyt Joni Kumlander.
Myös perussuomalaiset, vihreät ja keskusta olivat huolissaan palveluverkon mahdollisesta karsimisesta.
– Palveluverkon supistamisen aiheuttama massiivinen katvealue kuumottaa. Tämä aiheuttaa äärimmäisen vaarallisen ja epätasa-arvoisen tilanteen, perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron pitänyt Sami Kymäläinen totesi.
Asiakasmaksut hirvittävät
Palveluverkon lisäksi olennainen asia on raha. Useat valtuutetut evästivät, että päivätoiminnan asiakasmaksujen on oltava sellaisia, että ne pystytään maksamaan. Nyt valmistelussa yhden kerran hinnaksi on hahmoteltu lähes 70 euroa.
– Asiakkaat eivät yksinkertaisesti pysty maksamaan tällaisia hintoja, mainitsi Katariina Pylsy (kesk.).
– Toiminnan pitää lähteä palveluntarpeesta, ei euroista. Suunnitellut hinnankorotukset ovat aivan järjettömiä. Ei takuueläkkeellä olevalla olisi minkäänlaista mahdollisuutta osallistua, Anne Nyman (vas.) tuhahti.
Yksi osa kokonaisuutta on, millaista päivätoiminta on sisällöltään. Yhtenä vaihtoehtona on ollut esillä 3 tunnin mittainen toiminta, joka ei sisällä lounasta. Tämä ei ollut aluevaltuutettujen mieleen. Vahva viesti oli, että toiminnan on kestettävä riittävän pitkään ja siihen tulee sisältyä lounas.
Vähemmälle huomiolle keskustelussa jäi, millä palvelu rahoitetaan. Vasemmistoliitto ilmoitti ryhmäpuheenvuorossaan olevansa valmis vaikka lisämäärärahaan. Pekka Järvinen (sd.) huomautti, että Pirhan budjetti on yli kaksi miljardia euroa.
– Siitä tämän rahoittamiseen tarvitaan vain pieni prosentti.
Järjestämispäätös tulossa keväällä
Keskustelun päätteeksi sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmanen lupasi, että syksyn osalta päivätoiminta saadaan jatkumaan ainakin Pirhan omana tuotantona. Asiaa on käyty läpi myös yhdessä kuntien ja kolmannen sektorin kanssa.
Vs. hyvinvointialuejohtaja Juhani Sand lupasi, että keskustelu huomioidaan, kun muotoillaan esitys päivätoiminnan jatkamiseksi.
– Kustannukset tiedetään, kun esitys saadaan valmiiksi. Kaikki palaute otetaan vastaan ja teemme parhaamme, jotta saadaan aikaan paras mahdollinen ratkaisu, joka kunnioittaa meidän ikääntyneitä.
Aluehallituksen on määrä päättää päivätoiminnan järjestämistavasta vielä keväällä.