Hartauskirjoitus: Hyvä paimen
Kirkonkellot
Kuka on tämän päivän paimen?
Harvemmin näemme enää pellolla paimenia vartiomassa laumaa vuorokauden ympäri. Tutumpi näky sen sijaan voi olla päiväkotiryhmä huomioliiveissä ja ryhmän aikuiset pitämässä huolta laumastaan. Kun vanhemmat vievät lapsensa päiväkotiin, he odottavat, että lapsesta pidetään huolta. Hän saa ruokaa, siellä on mielekästä tekemistä, ja lapsi on turvassa myös niissä hetkissä, kun poistutaan päiväkodin rajatulta alueelta. Päiväkodin paimen pitää huolta, että lapsi ei joudu vaaraan esimerkiksi autotien läheisyydessä kulkiessa.
Raamatun kuvaus paimenesta on monelle tuttu. Psalmi 23 ”Herra on minun paimeneni” on tunnetuimpia raamatuntekstejä, ja se luetaan usein hautajaisissa. Jumala paimenena haluaa varjella lapsiaan vaaroilta. Tätä hän tekee ohjeistamalla vaaranpaikoista Jumalan sanassa. Lisäksi hän johdattaa ravinnon äärelle.
Jeesuksen kertomukset paimenista ja toteamus: ”Minä olen hyvä paimen”, syventävät entisestään näkökulmaa Jumalasta paimenena. Hän ei tyydy vain neuvomaan tai varoittamaan. Keskeinen sisältö Jeesuksen opetuksessa oli kutsu ihmiselle Jumalan lammaslaumaan, hänen valtakuntaansa. Tuossa laumassa Jumala hoitaa, ruokkii ja johdattaa. Jeesus, hyvä paimen, antoi henkensä meidän puolestamme, jotta saisimme syntien anteeksiannon ja iankaikkisen pelastuksen.
Hyvä paimen kutsuu pelastuksen lähteille. Hän rohkaisee Jumalan sanan lupauksilla, vahvistaa evankeliumin voimalla ja sakramenteilla.
Kuten päiväkodin paimen, Jumala haluaa tarjota turvallisen arjen ja elämän. Hän opettaa tätä elämää varten, mutta Jumalan perspektiivissä on myös tuleva elämä, iankaikkinen elämä. Siinä ei ole kyse vaarojen välttelystä, vaan uskosta, jonka saamme Jeesuksen Kristuksen kautta. Usko ei ohjaa uhkarohkeuteen, vaan tasapainoiseen, turvalliseen ja hyvään elämään, sekä samalla toivoon tulevasta, iankaikkisesta elämästä.
Leevi Ruonakoski
Kirjoittaja oli Ruovedellä pappina vuosina 2012–2016 ja toimii tällä hetkellä Lahden aluekeskusrekisterin johtajana