Kampaajalla – na und?
Kävin tänään kampaajalla, huraa!
Entä sitten? Mitä ihmeellistä siinä on?
Normaaliin maailmanaikaan ei ole, mutta Wienissä korona-aikana se on saavutus. Edellisen kerran kävin – onnistuin käymään – kampaajalla lokakuussa. En tahtonut enää jaksaa katsoa peilikuvaani aamulla, tukka roikkui, vaikka olin sen juuri pessyt. Yritin vompailla sitä sykkyrälle niskaan, nutturalle takaraivolle, ostin pinnejä ja kiinnitin niillä silmien edessä roikkuvat suortuvat, mutta joka kerta lopputulos oli ruma. Ja entäs hiusten tiskivettä muistuttava väri, siihen oli pakko saada piristystä!
Kampaajat olivat kuukausikaupalla kiinni kuten kaikki muukin Itävallassa, ja kun ne lopulta saivat aukaista ovensa, käytettävissä olevat ajat olivat heti varattuja – salongit saivat ottaa vain rajallisen määrän asiakkaita. Eikä sisälle ollut pyrkimistä, ellei mukana ollut tuoretta negatiivista virallisen koronatestin tulosta. Oli siis saatava aika sekä koronatestiin että kampaajalle joko samaksi tai peräkkäisiksi päiviksi, ja aina se ei onnistunut: viime viikolla pääsin testiin, mutta kampaajani oli varattu, niin että testi oli uusittava tällä viikolla, kun olin jo saanut varatuksi ajan kampaajalle. Ja tänään oli se suuri päivä, hih-hei huraa!
Tuntuu kuin olisi ihan virkistynyt nähtyäni maailmaa. Muuta maailmaa en tosin nähnyt kuin Wienin keskikaupunkia – kampaajani on ykkösalueella eli keskustassa – mutta sekin tuntui suurelta maailmalta. Käytin metroa, vaihdoin vain kolmoslinjalta neloslinjalle ja loppumatkan kävelin. Viikkoja olen pysytellyt kotikaupunginosassani, kierrellyt lähitienoon pikkukatuja lenkkeillessäni ja unohtanut, miltä keskustassa näyttää.
Maski on otettava mukaan, ja vaikkei sitä ihan kotiovella vielä asenna naamalleen, niin viimeistään metroaseman lähellä se on tehtävä: maski on pakollinen metrossa ja muissa yleisissä kulkuneuvoissa samoin kuin kaikissa sisätiloissa, supermarketissa, apteekissa; ei kannata pyrkiä sisään ilman sitä.
Metrossa kaikuu kuulutus jokaisen aseman välillä: muista peittää nenäsi ja suusi maskilla! Rikkureita ei juuri näe, sillä määräysten uhmaaminen tulee kalliiksi.
Kyllä näihin kahvisuodattimia muistuttaviin PPF2-maskeihin tottuu. Meille yli 65-vuotiaille lähetti maan hallitus kymmenen ilmaista valkoista maskia silloin, kun ne tulivat pakollisiksi, ja jos haluan vaihteeksi jonkin muunvärisen, löydän etsimäni apteekista tai jopa supermarketista. Entiset haitarimalliset tai itsetehdyt kankaiset maskit eivät enää kelpaa, jokaisen on käytettävä virallisia PPF2-maskeja, näitä kahvisuodatinkuonokoppia. Ja siihenkin tottuu, että karttelee vieraita ihmisiä: metrossa etsii automaattisesti nurkkausta, jossa ei ole muita, jalkakäytävillä väistelee toisia kaukaa.
Odotin kerran valoristeyksessä jalankulkijoille syttyvää vihreää valoa, kun kuulin takaani melua ja väistin vaistomaisesti pari askelta sivuun. Kaksi unkarilaista nuorta miestä siellä meuhasi, ja nähtyään väistöliikkeeni toinen sanoi unkariksi:
– Ei meillä mitään koronaa ole!
Minulta pääsi spontaanisti:
– Nem tudom! eli mistäs minä sen tiedän! Jatkoin matkaani ja olin ylpeä itsestäni: kerrankin sanavalmis! Pojat jäivät hölmöinä tuijottamaan perääni.
Seuraan koronatilannetta niin Itävallassa kuin Suomessakin, ja molemmissa maissa tartuntaluvut nousevat pelottavasti. Hallitukset miettivät toimenpiteitä, antavat määräyksiä, sulkevat kauppoja, Itävallassa jopa tiettyjä alueita, esimerkiksi etelässä Hermagorin. Oppositio kritisoi hallitusta: tekee se mitä tahansa, aina on niitä, joille annetut ohjeet eivät passaa. Unohdetaan, että ongelma ei ratkea hallituksen ohjeilla tai määräyksillä, sillä ainoa ratkaisu on jokaisen oma vastuuntunto. Jokaisen!
Wien 5.3.2021