Levon ja nautinnon vallankumous
Teemakolumni
Suomalaisena olen saanut verenperinnöksi hillittömän työmoraalin ja hyvin vähän keinoja pitää huolta itsestäni. Syvälle kulttuuriimme on juurtunut ihanne ihmisestä, joka puurtaa aamusta iltaan, käy välillä synnyttämässä tai kaatamassa kirveenhalkomaan polveen paloviinaa ja palaa sitten töihinsä kuin ei mitään. Silkalla sisulla tämä ihanneyksilö käy loputonta työsarkaa päin ja kertoo kaikille, että sitten haudassa ehtii kyllä lepäilemään.
Sukujuureni ovat hämäläisissä uudisraivaajissa, jotka saapuivat korpimaille mukanaan vain työkalunsa ja laihat elukkansa. Tarinat kertovat, että hevosten kuollessa nälkään naiset laitettiin vetämään auroja kivisille pelloille. Kukaan ei omistanut mitään, mitä ei ollut omin käsin tehnyt, pyydystänyt tai rakentanut. Työ oli ainoa asia, joka takasi jatkuvuuden ja selviämisen ankarissa oloissa.
Vaikka ahkeruuden perintö on tuonut meille paljon hyvää, sen soveltaminen nykyelämässä sellaisenaan ei palvele hyvinvointia.
Myöhempien sukupolvien maanviljelijät, kirvesmiehet ja meijerityöläiset kantoivat työteliään ihmisen taakkansa omilla työurillaan. Vaarini opetti, että ihminen rakentaa itsensä ja elämänsä kuten talon: työllä. Laiskan rakentajan perustukset lahoavat ja katto lentää ensimmäisen myrskyn tullen.
Vaikka ahkeruuden perintö on tuonut meille paljon hyvää, sen soveltaminen nykyelämässä sellaisenaan ei palvele hyvinvointia. Työelämä ja elinympäristö on muuttunut radikaalisti niistä ajoista, kun isovanhempieni tai vanhempieni sukupolvi teki uraansa. Enää pelkkä työteliäisyys ei riitä. Jatkuvasti on venyttävä parempaan, enempään, nopeammin. Ihminen on pelkistynyt numeroiksi kellokortin ja yltiöpäisen tehostamissuunnitelman väliin.
Liian monen täytyy palaa loppuun ymmärtääkseen, että ihminen ei ole kone. Kun kehomieli lakkaa kertakaikkisesti toimimasta, on pakko opetella huoltamaan sitä. Oman rajallisuuden äärellä ymmärtää syvästi myös kaiken muun rajallisuuden. Rajallisuuden kokemus tekee nöyräksi. Äkkiä elämän arvot keikahtavat ja muuttavat muotoaan. Elämän keskiöön astuu elämä itse.
Liian monen täytyy palaa loppuun ymmärtääkseen, että ihminen ei ole kone.
Radikaaleimpia asioita nykymaailmassa ovat lepo ja nautinto. Molemmilla on lisääntyessään valta muuttaa koko tuntemamme maailma. Molemmilla on kyky tuoda ihmisen elämään valtava määrä hyvinvointia. Kuvitella, että voisi välillä vain olla tekemisen sijaan. Nauttia pienistä asioista ja iloista. Sallia itselle hoivaa, hoitoa ja hellyyttä, niin itseltä kuin muilta. Tätä kaikkea jokainen tarvitsee voidakseen hyvin. Tätä kaikkea maailma tarvitsee muuttuakseen.
Vaarini oli oikeassa. Ilman kunnon perustuksia ei voi elää. Mutta hyvän elämän perustukset rakentuvat muullakin kuin työllä. Saamme olla esivanhemmillemme kiitollisia paljosta. Nyt on kuitenkin tullut aika määrittää uuden ajan ja elämäntavan uudet arvot. Jos jokainen sitoutuisi levon vaalimiseen armottoman puskemisen sijaan, olisi maailma jo pelastettu.