Märehdintää ja kehumista
Ankeuttajat ovat aika karuja hahmoja Harry Potterissa. Tosielämässäkin ankeuttajat saavat karua jälkeä aikaiseksi. Tunnistat ehkä tyypin, jolla kaikki on huonosti mutta mitään ei kannata tehdä tai että ainakin se joku muu saisi tehdä jotain.
Olen joutunut pohtimaan paljon märehtimistä tai vellomista, olenhan oikea asiantuntija siinä.
Olin koulutuksessa, jossa keskusteltiin paljon ja vertaisarvioitiin vähintään saman verran. Kerta toisen jälkeen meitä muistutettiin siitä, että ensin kerrotaan hyvät asiat ja vasta sen jälkeen kehittämiskohteet ja -ehdotukset.
Joka ikinen kerta olisi ollut kielen päällä sitä ja tätä korjattavaa asiaa, mutta piti oikein komentaa itseään sanomaan ääneen onnistuneet jutut ensin. Niidenkin jälkeen piti vielä jumpata ajatukset täystyrmäyksestä kehittämisaihioiksi.
Eihän semmoista ihmistä olekaan, joka luontaisesti ravistelisi hihastaan kannustuksia ja rakentavaa palautetta. Meidän kaikkien pitää opetella sitä.
Olen emävelloja. Pienikin moka ja töksähdys suistavat sujuvasti tarpomaan rinkiä epäonnistumissuossa päiväkausiksi. Kun pontevasti märehtin yhtä asiaa, saan loputkin menemään mönkään ja rupean aktiivisesti kasaamaan toinen toistaan mahtavampia kynnyksiä ympärilleni. Muutun märehtijästä ankeuttajaksi, helposti.
Olen opetellut ottamaan märehtijää sarvista totea tilanne ja etene -taktiikalla. Tekniikka ja Talous -lehden kolumnisti tiivisti muutama vuosi sitten, että käsillä olevat murheet hukkuvat tulevien ongelmien alle. Aika karua, mutta hienoinen totuus sanoissa tietenkin piilee.
Törmäsin myös sattumalta englannin kielisellä Medium-blogialustalla neljän kohdan märehtimisen pysäytysohjeeseen. Kohdat olivat tiedosta, ratko, liiku ja suhteuta asioita.
Omat totea tilanne ja etene -taktiikkani on ollut hyvin samanlainen. Vaikeinta kenties on vain todeta tilanne loputtoman tulkinnan ja tutkiskelun sijaan. Sekin on kaiketi inhimillistä, että heittäydymme hanakasti jo tulkitsemaan asiaa, sen sijaan, että tarkastelisimme havaintoja ja toteaisimme ne.
Analysoinnissakin meinaa helposti mopo karata käsistä, ja pelkkä viileä analyysi muuttuu helposti tulisen katkeraksi vellonnaksi, sen sijaan että lähtisin analyyttisesti ratkomaan epäonnistumista. Hyvähän olisi miettiä onko se tärkeä asia, ja jos on niin sitten tehdä toimintasuunnitelma sen kohdan kehittämiseksi.
Liiku-kehotus sen sijaan tulee automaattisesti, ainakin minulta. Jos möksötyttää, niin mikä sen parempaa, kuin pyyhältää lenkkitossut jalassa tai peppu ravassa polkupyörällä polkuja, aivan kuin karistaen tiukimmatkin vellomustakiaiset kimpusta pois.
Asioiden suhteuttaminen on ehkä perisuomalainen lähestymistapa märehtimiseen.
– Mitä sinä sitä siinä murehdit! Muillakin on vaikeaa! Se on hyvä havaita, että omat ongelmat ovat välillä kohtuullisia moniin muihin verrattuna, mutta ihan ensimmäisenä ei kannata lähteä ruoskimaan itseään tällä asialla. Asioita voi suhteuttaa positiivisellakin tavalla ja lempeästi. Oivallus siitä, että tämä oikeastaan on vesilasin kokoinen asia valtameren sijaan voi joskus olla hyvin helpottavaa, ja vellonnasta pystyy päästämään irti sen huomattuaan.
Mutta palataan vielä siihen kehumiseen märehtimisen estämiseksi. Se on pieni asia, jolla on iso vaikutus. Kokeillaanko? Jos tuiki tuntemattoman kevätpompan kehaisu tuntuu liian hurjalta voi vaikutusta testata omaan kotiväkeen. Kiitoksella arkipäiväisestä ja itsestään selvästä asiasta kuten tiskien teosta tai takin naulaan ripustamisesta voi olla piristäviä vaikutuksia.