Yksinpuhelua koronaviruksesta
Tänään on kotiarestin eli lock downin, kuten saksankielisessä maassa sanotaan, kuudes päivä. Itävallassa ovat koronatartunnat kiivenneet hälyttäviin lukemiin, eli kuten joku pakinoitsija sarkastisesti kirjoitti: kerrankin johdamme jossakin asiassa! Kun maassa kuolee vuorokauden aikana yli sata ihmistä, se on kova luku.
Ensin kokeiltiin ns. pehmeää lock downia eli sitä, että kahvilat ja ravintolat suljettiin, mutta kun se ei auttanut, maahan julistettiin ulkonaliikkumiskielto tai paremminkin ulkonaliikkumisrajoitteita. Kaikki liikkeet paitsi jokapäiväisessä elämässä elintärkeät ovat kiinni, koulut samoin. Jokainen, joka suinkin voi, tehköön etätyötä ja ihmiset pysykööt kotonaan, pauhaa hallitus.
Tämä ei kuitenkaan olisi Itävalta, jos kaikki olisi juuri niin kuin sanotaan: koulut eivät suinkaan ole kiinni vaan auki, niin että ne lapset, joille ei kotona ole huoltajaa, saavat mennä kouluun, omiin luokkiinsa ja heitä on siellä opastamassa opettaja. Töihinmenoa varten saa tietenkin liikkua ulkona, samoin on koiran ulkoiluttaminen ja muu lenkkeily terveyssyistä sallittua. Entäs liikkeet, mikä liike on jokapäiväisessä elämässä elintärkeä? Ettepä arvaisi, että asekaupat ovat, kirjakaupat sensijaan eivät!
Lähes kuin kiusalla olen ottanut päivieni ohjelmaan ehdottoman ulkonaliikkumisen: tunti raittiissa ilmassa asuinalueeni reunamilla, hiljaisilla pikkukaduilla tekee hyvää, ja lähellä oleva hautausmaakin kuuluu reitteihini. Välttelen ihmisten kohtaamista. Jos joku vastaan tulee, kierrän hänet kaukaa tai siirryn kadun toiselle puolelle, muuten minun olisi pantava maski naamalleni. Maskin kanssa kävellessä taas huuruuntuvat silmälasit, siihen ei ole vielä keinoa keksitty.
Ei näissä ulkonaliikkumisrajoitteissa ole oikeastaan mitään uutta, Itävalta oli jo keväällä „kiinni“. Minulle uutta on se, että nyt syksyllä olen Wienissä, vilkkaassa kaupungissa, kun taas keväällä olin Várbalogissa mökilläni ja siellä saatoin lenkkeillä peltoteillä ja poluilla miten tahdoin, ei siellä lupia kyselty eikä siellä koronaa silloin tunnettu. Toisin on nyt syksyllä: virus on iskenyt pieneen kyläänikin, kuulen, ja kyläkapakka on kiinni. Se ei tuota minulle harmia, päinvastoin: kesällä kärsin viikonloppuisin meluhaitasta, kun unkarilainen pop raikui pitkälle aamuyöhön, niin että ikkunat tärisivät.
Keväällä toitotettiin yli 65-vuotiaitten eristämistä, nyt syksyllä heidät on jätetty rauhaan, on kai opittu, että nuoremmatkin voivat kuolla koronaan, niin että kaikkien on oltava yhtä lailla varovaisia. Poliisikaan ei partioi enää kaduilla utelemassa, minne ihmiset ovat menossa, itse kai tietävät. Vanhainkodeissa ja sairaaloissa ei saa käydä; maaliskuun jälkeen en ole saanut jatkaa vapaaehtoistyötäni hoivakodin vierailijana. Mutta puistot ja lasten leikkipaikat ovat täynnä, tiukasta ulkonaliikkumiskiellosta ei siis voi olla puhettakaan.
Keväällä tsemppasimme toisiamme sillä, että kesä oli tulossa, kukat puhkeavat, sää lämpenee, kyllä tästä selvitään. Soittelimme toisillemme, lähettelimme facebookissa positiivisia, rohkaisevia ja hauskoja juttuja. Milläs nyt tsempataan? Jouluvaloilla? Pitäisikö tällaisena harmaana päivänä mennä pääkaduille katsomaan jouluvaloja? Ei, siitä en jaksa innostua, mieluummin sytytän kynttilöitä kotona ja otan käteeni hyvän kirjan, vaikkapa Kjell Westön uusimman, Tritonuksen.
Wien 22.11.2020