Jeesuksen työn jatkajat
Nykyajan some-maailmassa julkaisuja tekevien ihmisten tekstien lukijoita ja videoiden katselijoita kutsutaan julkaisijoiden seuraajiksi. Joillakin heitä on satoja miljoonia, muutamilla suomalaisillakin miljoonia. Nämä ihmiset eivät siis fyysisesti kulje kenenkään perässä vaan seuraavat heitä kiinnostavien ihmisten tekemisiä erilaisten viestimien välityksellä.
Sunnuntaina vietetään apostolien päivää. Apostolit olivat Jeesuksen seuraajia, opetuslapsiksikin kutsuttuja ja kulkivat ihan oikeasti Jeesuksen mukana paikasta toiseen pitkälti jalan eli apostolin kyydillä.
Millaista joukkoa nämä Jeesuksen seuraajat sitten olivat? Määritelmä ”sekalainen seurakunta” kuvaa heitä sangen osuvasti, olivathan nämä ihmiset taustoiltaan ja luonteiltaankin hyvin erilaisia. He eivät valikoituneet mukaan siksi, että olivat parhaiten perillä vanhan testamentin kirjoituksista tai erityisen arvostettuja ja älykkäitä. Tietty rohkeus jättää vanha ja tuttu taakse ja heittäytyä ennakkoluulottomasti uuteen ja tuntemattomaan heille kaikille oli kuitenkin yhteistä.
Ennen taivaaseen astumistaan Jeesus antoi tälle valikoidulle joukolle tehtävän jatkaa hänen työtään kertomalla hänestä ja kastamalla ihmisiä. Se oli vaativa ja vaarallinen tehtävä. Henkensä kaupalla apostolit matkaan lähtivät ja hyvin he tehtävässään onnistuivatkin, jos mietitään, kuinka hyvin kristinusko on ympäri maailman levinnyt. Kalliin hinnan apostolit itse siitä työstä joutuivat maksamaan, kun yhtä lukuun ottamatta menettivät alkukristittyihin kohdistetuissa vainoissa henkensä. Siksi apostolien päivän liturginen värikin on veren punainen.
Meidän aikanamme ilman opintoja, suorituksia ja muodollista pätevyyttä jää helposti ulkopuoliseksi eikä tule valituksi. On lohdullista ajatella, että Jeesuksen työn jatkajaksi pääsi olemalla oma viallinenkin itsensä. Yhtälailla kuka tahansa meistäkin kelpaa Jeesuksen työn jatkajaksi juuri sellaisena kuin on, kukin omalla tavallaan ja omia vahvuuksiaan hyväksi käyttäen.
Eeva-Kaisa Paloviita