Mainio Mökkikunta: Kesäherkut tuotetaan lähellä
Puutarhojen kasvihuoneet tulvivat parhaillaan pikkuruukuistaan kurkottavia salaatteja ja yrttejä sekä hehkuvan punaisia kirsikkatomaatteja. Tuoksut ja vihreys ovat huumaavia. Korpivainion kasvihuoneissa Pappilankulmalla on täysi touhu. Työntekijät kylvävät, keräävät, poimivat, hoitavat, pussittavat ja pakkaavat.
Korpivainion puutarhalla kasvatetaan kolmea eri salaattia, tomaatteja ja yrttejä. Salaatteina ovat frisee-, lehti- ja jääsalaatti, jonka suosio on kasvanut niin, että sitä kasvatetaan eniten. Salaateista tehdään myös versosalaattisekoitusta.
Tomaatteja on kirsikka- sekä luumukirsikkatomaattia. Yrtteinä kasvatetaan basilikaa, persiljaa, ruohosipulia, sitruunamelissaa, minttua, viinisuolaheinää sekä tilliä. Myös pieniä eriä erilaisia muita kasveja on aina kokeilussa.
– Joskus meiltä kysytään jotain, ja me kokeillaan sitä. Kaikenlaista on kokeiltu, mutta kasvatamme mieluummin sellaista, mitä pystymme toimittamaan, yrittäjät Annakaisa ja Kimmo Penttinen kertovat.
Lapsenlapsi on innolla auttamassa puutarhalla kylässä käydessään.
Penttisten arkisto
Kesän herkkujen kasvattaminen alkaa jo tammikuussa tomaatin kylvötöillä. Maaliskuussa alkaa salaatinkasvatus. Toukokuussa huoneet ovat täynnä vihreyttä.
– Äitienpäivän tienoissa saimme jo salaatteja myyntiin, Annakaisa kertoo.
Salaatteja istutetaan pikkuruisiin ruukkuihin, joissa osa salaateista menee kauppaan asti. Näille pikkuruukuille on pöydillä omat kolot, pottipaikat. Niitä on eri kasvihuoneissa yhteensä 22 000. Kun salaatin kierto kylvöstä keräämiseen on 4–6 viikkoa vuodenajasta riippuen, saadaan tuotantoon yhden kauden aikana toistasataatuhatta salaattia. Kaikki eivät kuitenkaan onnistu, joten kauppoihin ei ihan tuota koko määrää saada. Riesaksi kasveille voi tulla vaikka kirva tai reunapolte.
Tomaatteja Korpivainiolla on tänä kesänä noin 5 500 taimea, kaikki makeita kirsikkatomaatteja. Alkuun oli toisin: pariskunta aloitti puutarhauransa isoilla luomutomaateilla. Sitten tuli kurkku. Salaattien kasvatus aloitettiin vuonna 2002.
Puutarhureiksi Ruovedelle Penttiset tulivat yllättäen 22 vuotta sitten.
– Asuimme Toivakassa ja kävimme eräänä juhannuksena Pirkkalassa, josta Annakaisa on kotoisin. Keltainen pörssi -lehdestä huomasimme, että luomutila on myytävänä. Tulimme, tutustuimme paikkaan ja totesimme molemmat, että ihan kuin olisimme kotiin tulleet, Kimmo muistelee.
Heillä oli silloin vielä työt sekä vastavalmistunut omakotitalo Keski-Suomessa. Annakaisa pääsi nopeammin muuttamaan ja saapui Ruovedelle lasten kanssa 1997. Kimmo seurasi perässä. Kasvihuoneita tilalla ei ollut vaan niitä hankittiin hiljalleen käytettyinä, esimerkiksi Virosta sekä Ruovedeltä. Tällä hetkellä kasvihuoneita on 8 ja niissä tilaa noin 3 000 neliömetriä.
Kirsikkatomaatit ovat vastustamaton kesäherkku.
Penttisten arkisto
Penttiset ovat kiitollisia ahkerista kausityöntekijöistään, joista useimmat ovat ruovesiläisiä koululaisia ja opiskelijoita. Heitä käy vuodessa 8–10 henkilöä töissä.
– Vuosien aikana olemme työllistäneet varmaan sata koululaista. He ovat olleet loistavia, reippaita, oma-aloitteisia ja tarkkoja.
Työ on välillä yksitoikkoista. Salaattiruukku täytetään ja asetetaan muovin alle vuorokaudeksi. Siemen kylvetään, kastellaan, asetetaan muovin alle. Kun siemenet ovat itäneet, ruukut nostetaan pöydille, joilla kastelu tapahtuu automaattisesti. Vettä kierrätetään, eikä sitä mene luontoon yhtään. Lopuksi kierretään pöydiltä keräilemässä valmiit tuotteet kauppoihin. Tomaattien hoitotyöt tehdään tikapuilta, koska varret nousevat kolmen metrin korkeuteen.
Työtä riittää myös erilaisissa kunnostuksissa. Penttiset sanovat, että he tekevät vuodessa puolentoista vuoden verran töitä. Päivät venyvät kesällä pitkiksi, eikä vuodessa ole käytännössä kuin joulukuu lomaa. Helpotusta työn määrään he saivat pari vuotta sitten uusitusta lämpökeskuksesta, jonka tehtiin mittatilaustyönä ja jonka toimintaa ei enää tarvitse käydä vahtimassa, vaan se ilmoittaa viestillä mahdollisista häiriöistä.
Määrästä huolimatta työ on mukavaa, ja yksinkertaisemmissa hommissa voi nauttia äänikirjoista.
– Välillä tuntuu, että onko pakko lopettaa jo työt, kun on hyvä kirja menossa.