Ylämäki, alamäki
Kirkonkellot
Ensi sunnuntaina saamme viettää laskiaissunnuntaita. Ja jos säät sallivat, on mahdollista päästä pulkkamäkeenkin.
Laskiaisena kristikunta laskeutuu pääsiäistä edeltävään neljänkymmenen päivän paastonaikaan. Se tekee juhlasta juhlan, kun sitä ennen yksinkertaistetaan elämäntapoja. Tätä ennen kuuluu pitää rieha. Karnevaali eli Carne vale, joka tarkoittaa kirjaimellisesti hyvästijättöä lihalle.
Näin tapakulttuuri rytmittää elämäämme. Arki seuraa juhlaa ja juhla seuraa valmistautumisaikaa. Aivan samalla tavalla kuin vuodenajat tekevät vuoden mittaan. Ilmastonmuutos uhkaa tätä meidän tuttua elämänrytmiämme, minkä tämän talven laskiainen hyvin näyttää. Olkoonkin, että alkuvuosi ei koko pohjoisella pallonpuoliskolla ole ollut mitenkään erityisen lämmin ja esimerkiksi arktisen merijään koko on kasvamaan päin edellisiin vuosiin verrattuna. Silti sääasiat eivät ole mitenkään yhdentekeviä, minkä vaikkapa Sohlo-Santerin pystyttäjät hyvin ymmärtävät.
Pulkkamäessäkin on oma rytminsä. Alaspäin on vauhdikasta ja riehakasta tulla, ylöspäin meneminen vaati ponnistusta ja vaivaa. Painovoima ei auta. Mutta se tuo pulkkamäkeen sen hohdon. Niin se elämässä ylipäänsäkin on.
Ei elämä ole mukavaa, jos se on pelkkää laskettelua alamäkeen. Tai pelkkää juhlaa. Tai vain arkea. Juhlakin tuntuu juhlalta, koska sitä edeltää valmistautumisaika. Arki saa mielekkyytensä, kun tietää, että joskus koittaa myös juhla.
Tällaista on elo täällä Jumalan luoman auringon alla. Vaihtelu tuo siihen rytminsä. Jotenkin niin kuin Veikko Lavi runoili, että: ”Routa täällä seuraa poutaa, niin nopeasti, että muuttolintukin vain juuri ja juuri istahtamaan joutaa.”