Kirjoittajalle sanat ovat työkalu ja leikkikalu.
Aika, hyvä keksintö
Kolumni
Sanonta Aika on rahaa lienee monelle tuttu hokema. Sen on ensimmäisenä kerrottu lennähtäneen amerikkalaisen kirjailija ja tiedemies Benjamin Franklinin kynästä. Hän käytti lausetta 1748 esseessään Advice to a Young Tradesman, suomeksi Neuvoja nuorelle kauppiaalle.
Franklin ei kuitenkaan ollut tämän sanonnan isä. Englantilainen yleisnero Sir Francis Bacon pohti Filosofisissa mietelmissään 1612, että aika on rahaa. Taustalla on käytännöllinen ajatus siitä, että tavarat tulisi toimittaa perille oikeaan aikaan. Elämään jääneen sanonnan alkuperä löytyy antiikin Kreikasta. Vuosina 480–403 eaa. elänyt Antifon osasi jo kiteyttää ajan ja rahan suhteen napakasti.
Mihin se tunti katosi?
Omistin aikanaan rannekellon, joka toimi kineettisellä energialla. Kun kelloa piti ranteessa, se sai voimaa liikuttaa viisareita. Kätevää, ei kellon vetämistä tai pattereiden vaihtoa. Aika hyvä keksintö. Jos kello lojui liian pitkiä aikoja paikallaan, se pysähtyi. Mutta eipä hätää, muutaman hetken heiluttuaan ranteessa kellon viisarit alkoivat elää. Jossain vaiheessa kello meni epäkuntoon. Se kävi hitaammin ja saattoi välillä pysähtyä. Kerran havahduin siihen, että luulin kellon olevan paljon vähemmän, miltä näytti. Kello olikin 15.23 eikä 14.23, olin hukannut tunnin. Mihin se tunti katosi?
Ei ihan hyvä säästökohde.
Joissain pyykinpesukoneissa on nappula nimeltään Time saver, ajansäästäjä. Jos valittu pesuohjelma näyttää kestävän kaksi tuntia 30 minuuttia, painamalla Time saveria pesuohjelmasta voi nipistää tunnin pois. Pesukoneen käyttöaika lyhenee merkittävästi. Ja säästää se omaa aikaakin, sillä kuulun siihen ihmisryhmään, joka ei uskalla jättää pesukonetta pyörimään yksin asuntoon. Ruoanlämmittämiseen on jo olemassa ajansäästäjä, mikroaaltouuni. Herätyskello taas on kapine, jolla voi säästää nukkumisaikaa. Ei ihan hyvä säästökohde. Joku voisi kysyä, milloin heräämme siihen, että ihminen tarvitsee riittävästi unta.
Mitä tekisit ylimääräisellä viidellä minuutilla?
Menneisyyden ajan liikennevalistus muistutti maltillisesta ajotavasta ja siitä, että pitkällä ajomatkalla voit voittaa ajassa viisi minuuttia, mutta samalla saatat aiheuttaa varomattomilla ohituksillasi hengenvaarallisia tilanteita muillekin kuin itsellesi. Kysymys kuului silloin, mitä tekisit ylimääräisellä viidellä minuutilla? Viiden minuutin aikana ehtii ainakin kiirehtiä ja hosua enemmän ja tehokkaammin. Niin sanottuun itse aiheutettuun päänsärkyyn mainostettiin joskus tehokasta päänsärkylääkettä. Kellofirma voisi yhtä hyvin mainostaa itse aiheutettuun kiireeseen uutta tehokasta kelloa. Kallonkutistaja-ala taas voi kehottaa ihmistä vähentämään itse aiheutettua kiirettä ja varaamaan aina riittävästi aikaa. Viisareita voi kääntää taaksepäin, mutta aikaa ei. Sekunti sekunnilta aika rullaa eteenpäin ja kuiskaa meille: nyt, nyt, nyt, nyt.