Elämänlaatua ja silmäpullaa
Kulttuuri on puhuttanut. Eino Leino veikisteli aikoinaan, miten ”kultyyrin” huuto on Suomessa ”syyri”. Kulttuuriin sopii niin kepeys kuin vakavuuskin, sillä sehän on todella alaltaan laaja. Eikä ole sellaista ihmistä, joka ei kulttuuria kohtaisi.
Kulttuuri-sanan juurihan on kovin maanläheinen: viljely. Kulttuuri on jotakin, millä viljellään omaa elämänlaatua paremmaksi, on se mitä vain itselle mieluista ja mieltä kohottavaa, jollakin tavalla antoisaa.
Kirjakauppa on parhaimmillaan aivan kirjaparatiisi.
Käväisin parisen viikkoa sitten Vinhan kirjakaupassa. Henkitoreisiin mennyt kulttuurikohde on taitavasti elävöitetty. Kiitollisena tälle teolle kiertelin ja haistelin kaupan ilmapiiriä. Siellä seinähirsistäkin huokuu 120 vuotta kehittynyt hyvä henki.
Kirjakauppa on parhaimmillaan aivan kirjaparatiisi. Mainioon kirjakauppaan kuuluu myös antikvaarinen puoli.
Kun nyt aivan aidosti ollaan huolissaan nuorten ja etenkin poikien lukemattomuudesta, vaikkapa alahyllyn mahtava pino vanhoja Poikien seikkailukirjasto -sarjan kirjasia voisi olla yksi mainio lääke tautiin. Pitäjäkirjojen ja elämäkertojen on väitetty kielivän siitä, että lukija ei ole enää aivan nuori, mutta lajiin on tullut kaikenlaista nuortenkin maailmasta. Klassikkoromaanit, uudemmat samaa lajia tai historiikit suovat lukijalle omanlaistaan viihdettä ja tiedollistakin antia. Kirjat ovat toisekseen aikansa kuvia.
Mikäpä olisi mainiompaa kuin pieni lukuhetki iltapäiväkahvin jälkeen, ennen nukahtamista vuoteen lämpimässä tai mökkilaiturilla suvituulen hellitellessä.
Ottelut kaipaavat pelaajien lisäksi katsojia ja kannustushuutoja.
On mukava ajatella, että Ruovedeltäkään ei aina tarvitse lähteä vain etelään Tampereen keskustaan vaan ilmasuuntia on monia ja on mainioita pikkuisia tai vähän isompia kulttuurikohteita: On kirjojen paikkoja, näyttelyitä ja näytöksiä, konsertteja, teatteriesityksiä, tee itse -tapahtumia. Ottelut kaipaavat pelaajien lisäksi katsojia ja kannustushuutoja. Monenlaista on pitkin pohjoista Hämettä tai harpilla vedettynä aivan päivämatkan säteellä. Kesälehdet ja -liitteet tulvivat menovinkeistä.
Televisio tarjoaa paljon suoraan kotiin, mutta oma tunnelmansa on siinä, että väliajalla juodaan paikallismarttojen kahvia ja haukataan silmäpullaa.
Kulttuurin näivetystauti on tuhoisampi kuin yksikään kulkutauti.
Suomenmaassa kulttuuri on suuri, sillä kiitettävän touhukasta väkeä riittää, mutta pitää olla myös yleisöä. Kulttuurin näivetystauti on tuhoisampi kuin yksikään kulkutauti. Siksi kannatta virkistää mieltään leikkisästi tai vakavasti ja muistaa, että kulttuuri elää ja saa ravintoainetta viljelyynsä vain jokaisesta yksittäisestä ihmisestä – tekijästä tai vastaanottajasta.
Terttu-Elina Kalaja
lukion äidinkielen ja
kirjallisuuden lehtori,
emerita