Sirkku Somero
Löytyvätkö sentit Voimapesälle?
Pirkanmaalla aluevaalien äänestysprosentti on nyt ennakkoäänestyksen päätyttyä tasan 29 prosenttia. Ruovedellä uurnilla kävi 29,4 prosenttia äänioikeutetuista.
Kun aluevaalit järjestetään ensimmäistä kertaa, suoraa vertailukohtaa ei ole. Jos katsotaan viime kesän kuntavaalien äänestysaktiivisuutta, vaisumpaa äänestysinto on. Kuntavaaleissa kahden ennakkoäänestysviikon aikana äänesti 38,7 prosenttia ruovesiläisistä äänioikeutuista. Varsinainen äänestyspäivä on ensi sunnuntai. Vielä on aikaa vaikuttaa.
Aluevaltuuston harteille siirtyvät vuoden päästä sote-asiat. Vielä tällä hetkellä niitä hoitavat kunnat.
Ennakointi tulee halvemmaksi kuin reagointi. Sote-asioissa se tarkoittaa, että kannattaa vaalia ihmisten hyvinvointia eikä vain hoitaa sairauksia ja ongelmia. Se tulee edullisemmaksi pitkällä tähtäimellä niin inhimillisesti kuin taloudellisetkin arvioiden.
Ruovedellä esimerkki ikääntyneiden hyvinvoinnin ylläpidosta on Honkalakotiyhdistyksen järjestämä Voimapesätoiminta. Omintakeisella, kyläläisten omista lähtökohdista ja toiveista lähtevällä otteella Voimapesä on tuonut henkistä ja fyysistä hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä Ruoveden joka kolkkaan monen vuoden ajan.
Voimapesä on saanut rahoituksensa kunnan ulkopuolelta. Hyvin toiminutta ideaa pitäisi nyt jatkaa omin voimin ja kunnalta pyydetään siihen rahoitusta.
Toimintakykyä ylläpitävää, kokonaisvaltaista ikäihmisten hyvinvointia tukevaa toimintaa lähipalveluna. Kuulostaa kovasti asialta, jota aluevaaleissakin on vaadittu uusilta hyvinvointialueilta.
Löytyykö kunnan kukkarosta ne pennoset, joita Voimapesän pyörittämiseen tarvitaan? Olisiko käytännässä testattu toimintamalli alasajon sijaan jopa monistettavissa muualle?