Oi kuusipuu, oi kuusipuu!
Pakina
Joulu on perinteisen kuusijuhlan aikaa. Kätevintä on hankkia kuusi omasta metsästä tai noutaa vintiltä useita vuosia hyvin palvellut muovikuusi olohuoneen nurkkaan. Suosittua on myös ostaa kuusi kuusimyyjältä.
Muitakin tapoja on. Asialleen omistautunut joulukuusivoro käy merkitsemässä kuusen valmiiksi jo syksyllä. Yön hiljaisina tunteina lähempänä joulua on sitten kätevä käydä poimimassa tuo himoittu vihreä kultakimpale talteen.
Ilmastonmuutoksen eteneminen helpottaa hämärähommia, sillä silloin pitkäkyntisen jalanjälkiä ei lumettomaan maahan jää.
Selityksiä on kuusi.
Jos (ja painotan sanaa jos), siis jos jostain syystä päättäisin ratkaista kuusihomman tuolla epäilyttävällä ja alhaisella tavalla, ja jos jäisin kiinni mokomasta rötöstelystä, olen kehittänyt selityksiä, joilla ehkä voisi keplotella irti kiusallisesta tilanteesta.
Selityksiä on kuusi.
Lasten käyttäminen selitysosiossa on suosittua, mutta armottoman säälittävää. ”Halusin antaa lapselleni aidon jouluelämyksen.”
Voi koettaa vedota outoon ja epämääräiseen henkilöön: ”Tuolta metsästä tuli tuntematon mies, jolla oli kaksi kuusta ja hän antoi minulle niistä toisen.”
Tietämättömyyteen ja veroihin viittaaminen on niin sanotusti vain hyvä yritys. ”Luulin, että saan ottaa kuusen, kun maksan veroni kunnalle.”
Sukulaiskorttia voi aina koettaa käyttää: ”Olen ottanut tämän kuusen serkkuni mailta.”
Silmät ymmyrkäisinä pyörittely ja käsien levittely ei sekään auta kovin pitkälle. ”Eikö tämä olekaan henkilöstöetu?”
Tätäkin kannattaa koettaa, sillä ehkä jotkut eivät osaa erottaa latvuksia kuusesta: ”Kunnan metsuri sanoi, että tuosta voit ottaa latvuksia joulukuusiksi, koska niitä ei kukaan muukaan ota.”
Niillä häviää pelin 6–0.
Näissä kaikissa selityksissä on se huono puoli, että ne ovat naurettavia ja niillä häviää pelin 6–0. Mutta jos omasta metsästä ei joulupuuta löydy ja jos välttämättä haluat ylimääräistä jännitystä elämään, mene hermoilemaan naapurin metsään sahan tai kirveen kanssa.
Jos taas arvostat perinteistä joulun markkinahumua, lienee viisainta askeltaa joulutorille ja ostaa kuusi sieltä.
Kannattaa kastella kuusta.
Toinen joulun ajan suuri kysymys on, milloin kuusi pitää viedä ulos. Kalenteriteknisesti kuusi kiikutetaan pois Nuutin päivänä 13. tammikuuta. Jos kuusta ei ole kasteltu tarpeeksi, pihalle kuljettamisen aikana arviolta miljoona havunneulasta päätyy lattialle.
Jos kuusta on kasteltu huolellisesti, lattialle putoavien havuneulasten määrä on vain noin puoli miljoonaa kappaletta.
Siinä on huikea ero, joten kannattaa kastella kuusta. Siitäkin huolimatta, että vielä juhannuksena saatat löytää sukasta tai jalanpohjasta terävän neulasen nipistyksen.
Silloin lämmin jouluhenkäys valtaa mielen, ja ajattelet, oispa meillä joulu ainainen.