Onko tietoa?
Tv:stä tutut tietokilpailut ja muut visailut ovat olleet aina ihmisten kestosuosikkeja.
Kysymysten esittämistapaa on tietysti hieman vuosien saatossa muotoiltu aina aikakauden mukaiseksi. Nyt ovat olleet suosituimpia sellaiset versiot, joista voi voittaa todella suuria summia, kuten esimerkiksi Haluatko miljonääriksi, joka on katsotuimpia ohjelmaformaatteja ympäri maailman.
Mutta kaikkien ohjelmien perustana on ollut silti tietäminen, eli mitä paremmin osaat vastaukset, sitä paremmin pärjäät, oli kysymysten esitystapa minkälainen tahansa.
Tietokilpailun voittajia on tunnetusti pidetty arvossa ja viisaina ihmisinä, ehkä sen vuoksi suurin osa kansastakin nauttii tietotasonsa testaamisesta aina tilaisuuden tullen. Jos on oikeasti kiinnostunut tietokilpailuista, niin sille harrastukselle löytyykin oikein kysymysten tulva.
Tarjolla on monenlaisia lautapelejä, lehdissä on säännöllisesti kysymyspalstoja, ja tietysti netistä löytyy Älypäätä ja kaikenlaista muuta visailuvaihtoehtoa.
Tietokilpailu on hieno ja kehittävä harrastus. Vaikka ei tietäisikään joskus huonona päivänä montaa vastausta, niin oppia löytyy sitäkin enemmän, ja seuraavan kerran on päässä taas hyvin paljon uutta tietoa.
Monella ihmisellä on jokin niin sanottu erikoisala, kuten esimerkiksi urheilu, kirjallisuus, historia, musiikki, elokuvat tai politiikka. Tavallista enemmän tietoa on kertynyt joko töiden tai harrastuksen kautta.
Joukkuekilpailuissa heidän taitonsa kannattaa ottaa huomioon. Jos onnistuu saamaan porukkaansa sopivan kattauksen eri alan tietäjiä, menestys on taattua.
Itsellänikin on mukavia kokemuksia sellaisesta.
Tietokilpailussa voi parhaimmillaan olla oikein urheilun huumaa. Joskus 60-luvulla käytiin lajissa jopa maaotteluita Viron kanssa, nimeltään Naapurivisa.
Suomen joukkueen tähti oli Esko ”kyllä” Kivikoski ja Virolla Hardi Tiidus. Visailut olivat tasaisia ja jännittäviä, jotka Suomi onneksi yleensä aina voitti.
Kivikoski olikin pitkään maan arvostetuin tietoniekka. Ehkä tunnetuin hänen manttelin perijöistään on ollut Erik Toivanen, joka televisiossa voitti Suomen Tietoviisas -tittelin peräti seitsemän kertaa peräkkäin.
Tietokilpailuun ei koskaan kannata lähteä sillä asenteella, että tietäisi kaikki kysymykset.
Vanha kiinalainen aforismi kertoo hienosti asiasta totuuden: Ihminen, joka sanoo tietävänsä vastaukset kaikkiin kysymyksiin, ei ole vielä kuullut kaikkia kysymyksiä.