Taloja, Taloja
Kolumni
Vilahtaako joskus mieleen paikka, jossa ei ole tullut käytyä, jonne ei enää pääse, jonne ei jaksa lähteä tai jota ei enää ole? Harmittaa hieman; olisi pitänyt käydä.
Ajatuksissani on ollut Ukrainan pääkaupunki Kiova. On mahdotonta ajatella, milloin sinne voisi turvallisesti mennä. Toisekseen siellä on pommitettu taivaan tuuliin monta arkkitehtuuriltaan merkittävää rakennusta.
Monen suomalaisen, ruovesiläisenkin, sukuhistoriaan kuuluu talo, josta on jäljellä ehkä kivijalka rajan toisella puolella. Ei sinnekään kannata juuri mennä edes kivijalkoja etsimään.
Nyt vaikka Tallinnassa asutaan teknisesti modernisoiduissa, keskiaikaisissa taloissa. Suomessa vanhimmat rakennukset ovat keskiaikaisia kirkkoja ja linnoja 1200–1400-luvuilta. Pääkaupungin vanhin rakennus on kauppiastalo Senaatintorin laidalla 1700-luvulta. Ruoveden vanhinta rakennuskantaa edustaa Sofia Magdalenan kirkko, joka on kirkonrakentamisen näyte vuodelta 1778.
Nykypäivän rakentamisia seuratessa mietityttää, mitä vaikkapa 2500-luvun ihmiset katselevat. Nykytaloissa kannattaisikin käydä pikaisesti, jos mielii tallettaa muistikuvia. Niiden surmana ei ole sota tai ajan pitkä kaari vaan jokin sellainen käsittämättömyys, jonka vuosisatain saatossa tavalliset kirvesmiehet ja muurarit osasivat välttää.
Myös rakennukseton maisema on arvokas.
Hutoita paljastuu nyt omituisen paljon. Liian moni rakennus tuoksahtaa homeelle jopa alle kymmenessä vuodessa. Jollekin on jopa hyötyä myös siitä, että joskus rakennusta ei ole edes tarkoitettu ihmisiän mittaiseksi.
Myös rakennukseton maisema on arvokas. Monia kaupunkimiljöitä tai asutuskeskuksia suljetaan tukkoisella rakentamisella. Yksittäisen rakennuksen olemus kärsii, jos sitä ei voi katsella ympäristössään vähän etäämmältä. Toisekseen tylsiä laatikkorakennuksia on päässyt putkahtamaan jopa kulttuurimaisemiin.
On mahdotonta tietää, milloin jotakin paikkaa, rakennusta tai muuta tilaa ei enää ole. Valitettavasti tuli ja myös katerpillari ovat aikamme yllättävät maisemanmuokkaajat. Julkisessa rakentamisessa päättäjien tahto toteutuu; tosin joskus tulee arkkitehtonisia huteja. Silloin ”jännä” ehdotus voittaa äänestyksen, vaikka sen solauttaminen kaavailtuun tilaan ei aivan toimisikaan. Olisikohan pitänyt ottaa tuumaustauko?
Silmä lepää katsellessa vaikkapa hämäläistaloja, joita on Ruovedenkin maisemissa. Niissä pitkällä sivulla on monta ikkunaa tasavälein. Ei ole miljööhön mitään tungettu väkisin. Noiden talonpoikaistalojen soisi säilyvän vielä monen sukupolven ajan. Niitä kannattaa käydä edes ulkoa päin katsomassa, jos sisälle ei sovi mennä.
Kun tämä kolumni oli tähän saakka valmis, satuin näkemään tv-ohjelman rakentamisesta ja rakennusperinteestä. Sattuipas. Taitaa olla ajan henki.