Neljä vuotta päätöksiä kunnassa tehnyt kunnanvaltuusto istui viimeistä kertaa tällä kokoonpanolla valtuustosalissa maanantaina. Päätetyksi tuli monta tärkeää asiaa.
Anu Kuivasmäki
Valtuusto vahvisti tilinpäätöksen ja kukitti lähtijät
Ruoveden kunnanvaltuusto kokoontui tämän valtuustokauden viimeiseen kokoukseen kunnantalon valtuustosaliin maanantaina. Reilussa tunnissa käytiin läpi viime vuoden arviointikertomus, hyväksyttiin tilinpäätös, hyvinvointiraportti, kaavoituskatsaus, kouluyhteistyösopimus, talousarviopoikkeama sekä tuki Honkalan lainajärjestelyille.
Lopuksi kukitettiin paikkansa valtuustotyöskentelyssä jättävät valtuutetut. Heitä on 9.
Kokouksen avannut kunnanvaltuuston puheenjohtaja Marko Kivi (kok) iloitsi kunnan viime vuoden hyvästä tuloksesta. Myös tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Matti Korppoo (kok) kiitteli kuntaa hyvästä tuloksesta esitellessään tarkastuskertomusta. Hän kertoi tarkastuslautakunnan syventyneen perusteellisesti kunnan toimintaan. Hyvän taloudenpidon lisäksi Korppoo nosti hyvänä asiana esille viranhaltijoiden vaihtuvuuden loppumisen.
– Kunnan toimintatavoissa on lisäksi tapahtunut paljon kehitystä. Suunta on oikea.
Raimo Leppänen (vas.) halusi valtuuston kiinnittävän huomiota tarkastuskertomuksessakin esiin nostettuihin rahoitus- ja nettokassavirtaan sekä talousarvion sitovuustasoon. Muutokset talousarvioon on käsiteltävä valtuustotasolla, mitä nyt ei aina ole tehty.
Vesihuollon tilanne on Leppäsen mukaan edelleen huono.
– Tarkastuslautakunta olisi voinut todeta, että vesihuolto on ollut jo vuosia tappiollinen ja se on vesihuoltolain vastaista toimintaa, Leppänen muistutti.
Myös ongelmat Monetran kanssa jatkuvat.
– Palkanmaksussa on paljon virheitä. Se on asia, mihin erityisesti pitää jatkossa kiinnittää huomiota, että työntekijät saavat palkkansa ajallaan ja että ne on oikein laskettu, esitti myös Sanna Leponiemi (ruotu).
Tarkastuslautakunta olisi voinut todeta, että vesihuolto on ollut jo vuosia tappiollinen ja se on vesihuoltolain vastaista toimintaa.
Ruoveden kunnan vuoden 2024 tilinpäätös oli lopulta lähes 461 000 euroa ylijäämäinen. Hyvään tulokseen vaikuttivat muun muassa verotulojen kasvu sekä palvelualueiden hyvä taloudenpito. Tuloksesta uutisoitiin Ruovesi-lehdessä jo 10. huhtikuuta.
Hallintojohtaja Ville Happonen, sivistysjohtaja Aila Luikku, tekninen johtaja Waltteri Martelin ja elinvoimapäällikkö Tanja Lahti esittelivät kukin valtuustolle lyhyesti omien palvelualueidensa tulosta. Kunnanjohtaja Toni Leppäsen mukaan toimintaa on tarkasteltu palvelualueilla kriittisesti ja talousarviota tehty kuntalähtöisesti.
Pesämunaa on nyt tulevien pahojen päivien varalle taseessa lähes 5 miljoonaa euroa.
Paula Raivio (sit) muistutti, että tytäryhtiöiden asioita ei ole vieläkään riittävästi tuotu valtuuston tietoon. Tähän kunnanjohtaja lupasi korjausta jo seuraavassa talousarviossa.
Markku Simula (sd) muistutti puolestaan, että budjetin alitus ei aina ole hyvä asia, sillä valtuusto on antanut rahaa, jotta sillä jotakin tehtäisiin.
Erityiskiitoksen Simula välitti tekniselle johtajalle, joka heti ensi töikseen laittoi kuntoon lasten leikkipaikat, vaikka siitä nousi iso haloo.
– Tällä lailla se näkyy, kun puututaan asiaan ammattilaisesti. Uudelle päällikölle hyvää jatkoa!
Raimo Leppäsen mukaan taseen 5 miljoonaa tulee vielä tarpeeseen, kun yhteisöverotuotot, kiinteistöveroprosentti, valtionosuudet ja vuokratulot pienenevät.
Ville Vauhkonen (ruotu) muistutti, että valtuustokauteen lähdettiin 2,4 miljoonan alijäällä, joka saatiin toisena vuonna hallintaan.
– Tarkkaa taloudenpitoa tullaan tulevinakin vuosina tarvitsemaan.
Valtion ruuvin kiristämisestä muistutti Marko Kivikin.
– Meidän täytyy luoda sellaisia toimia, että me saadaan tänne uusia asukkaita ja luotua uusia työpaikkoja. Sillä tämä tulee korjaantumaan, hän sanoi.
Marko Kivelle (keskellä) valtuuston kokous oli 10-vuotisen puheenjohtajakauden päätös. Vierellä kunnanjohtaja Toni Leppänen (vas.) ja hallintojohtaja Ville Happonen (oik.)
Anu Kuivasmäki
Vuoden 2024 hyvinvointiraportti sai valtuutetuilta kiitosta. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, eli hyte-työ, siirtyi kunnille hyvinvointialueuudistuksen myötä. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön tavoitteena on vaikuttaa kuntalaisten elämän sujuvuuteen, elämänlaatuun ja kokemukseen toimivasta arjesta kunnassa.
Ruoveden hyte-kerroin, eli hyvinvoinnin edistämisen toimiin ja tuloksiin sidottu valtionosuuden lisäosa oli vuonna 20,2 euroa per asukas. Sen suuruus kertoo hyvinvointityön onnistumisesta.
– Olemme parasta A-ryhmää. Me lähdimme toiseksi alimmasta ryhmästä ja nyt kahdessa vuodessa ollaan tässä, iloitsi kunnanjohtaja Toni Leppänen.
– Hyvinvointityö on meillä kaikkien asia. Tekemistä silti riittää, eikä henkseleitä pidä ryhtyä paukuttelemaan, hän lisäsi.
Tekemistä silti riittää, eikä henkseleitä pidä ryhtyä paukuttelemaan.
Ville Vauhkosen mukaan Ruoveden vahvuus hyte-työssä on ollut erityisesti kulttuurityö, joka ylittää valtakunnallisen keskiarvon.
– Tämä kertoo siitä, että avustuksia kannattaa jakaa ja toivottavasti kolmannella sektorilla riittää toimijoita. Työ kyllä maksaa itsensä takaisin.
Myös kunnan sairauspoissaolot on hyte-työn myötä vähentyneet.
– Meillä tehdään työtä, joka näkyy tuloksissa. Me voimme olla yhdessä ylpeitä tästä, Vauhkonen sanoi.
– Kaikkien Ruoveden kuntalaisten kannattaa lukea tämä raportti. Se löytyy kunnan nettisivuilta, kehotti Marko Kivi.
Vanhusneuvoston edustaja Salme Lehtonen esitti, että raportti pitäisi löytyä myös printattuna kirjastosta.
Kaavoituskatsauksen esitteli lyhykäisesti tekninen johtaja Waltteri Martelin. Lakisääteinen kaavoituskatsaus tehdään vuosittain.
– Siinä käydään läpi voimassa olevat kaavat ja tulevat hankkeet. Kuluvalle vuodelle on tietysti merkittävä Visuveden taajaman osayleiskaava ja sitten toisena yksityisen hanke eli Murskemäen kaava. Näihin nyt keskitytään, Martelin kertoi.
Meillä tehdään työtä, joka näkyy tuloksissa. Me voimme olla yhdessä ylpeitä tästä.
Valtuusto hyväksyi uudistetun sopimuksen Saskyn kanssa lukioyhteistyöstä. Sopimuksessa on tarkennettu muun muassa koulutuksen rahoitusta, vuosineuvotteluja, toimitilavuokria, muita tukipalveluita sekä sopimuksen mahdollista irtisanomista.
Valtuusto myönsi lisäksi Honkalakoti ry:n lainojen takaajana yhdistykselle valtuudet neuvotella pankin kanssa lainojen yhdistämisistä, koroista sekä lyhennysohjelmista. Ruoveden kunnan takauksen suuruus tällä hetkellä on lähes 574 000 euroa. Lopullinen päätös annetaan, kun neuvottelujen lopputulos on selvillä.
Merja Kaitajärvi (kesk) jätti vielä valtuustokautensa päätteeksi valtuustoaloitteen urheilukeskuksen saniteettitilojen ja vessojen korjauksesta.
Merja Kaitajärvi (kesk) jätti viime töikseen vielä valtuustoaloitteen kokouksen lopussa. Kuvassa vasemmalla Sanna Leponiemi (ruotu) Markku Simula (sd), Heidi Kuutti-Selkee (ruotu), Terhi Lahtinen (sd) ja Jyrki Jokinen (ruotu).
Anu Kuivasmäki
Nykyisen kunnanvaltuuston viimeisen kokouksen päätteeksi kukitettiin kaikki läsnä olleet valtuuston jättävät päätöksentekijät. Heitä oli paikalla kahdeksan
Päätökseen tuli myös Marko Kiven 10 vuotta kestänyt kausi valtuuston puheenjohtajana.
– Olen nähnyt ylämäet ja alamäet. Tämä on yhden aikakauden päätös, hän sanoo. Isoimmaksi saavutukseksi hän nostaa kunnan talouden kuntoon saamisen.
Kivi jatkaa rivivaltuutettuna ja neuvotteluista riippuu, missä muussa pestissä hänet seuraavaksi nähdään.
Yksi valtuustotyön jättävistä on Riikka Lehti (kd) kävi noutamassa kunnanjohtaja Toni Leppäseltä ja valtuuston puheenjohtaja Marko Kiveltä (kok) valkoisen ruusun. Etualalla varavaltuutettu Tapio Vaali (kesk), Sanna Leponiemi (ruotu), Marcus Hackman (ruotu) sekä seinän vieressä tekninen johtaja Waltteri Martelin.
Anu Kuivasmäki
Uusi valtuusto kokoontuu ensi kerran 2. päivä kesäkuuta.