Ge:Netin Ruhalan mastoprojektin työnjohtaja Jewgeni Fux kertoo, että valmista pitäisi tulla juhannuksen jälkeisellä viikolla. Töissä on viiden miehen tiimi Saksasta.
Anu Kuivasmäki
Abo Wind rakentaa tuulimittausmastoa Ruhalassa: mastossa olevilla laitteilla selvitetään tuuliolosuhteita kahden vuoden ajan
Murskemäen suunnitteilla olevan tuulivoimala-alueelle rakennetaan parhaillaan tuulimittausmastoa. Sen tarkoituksena on mitata tuulen voimakkuuksia mahdollisia tulevia tuulivoimalaratkaisuja silmällä pitäen. Abo Wind suunnittelee viiden tuulivoimalan sijoittamista alueelle.
Tuulimittausmasto on valmistuessaan 180 metriä korkea ja siinä on mittauslaitteita eri korkeuksissa.
– Suunnittelualueelta on etsitty paikkaa, josta saisimme mahdollisimman kattavan otoksen alueen tuulisuudesta, kertoo projektipäällikkö Annika Rossi Abo Windilta.
Uuden maston voi nähdä Väärinmajantien alussa tien oikealla puolella olevan Telian matkapuhelinmaston takana siluetissa. Matkapuhelinmasto on korkeudeltaan noin 120 metriä. Se näyttää kuitenkin uutta mastoa massiivisemmalta, koska se sijaitsee korkean mäen päällä.
Hoikka tuulenmittausmasto saa eri tasoilleen mittaulaitteita keräämään dataa tuleen voimakkuuksista, suunnista ja muista tuulivoimalasuunnittelussa tärkeistä asioista. Mastoa varten maastoon on tehty uusi pisto tietä.
Anu Kuivasmäki
Tuulimittausmaston pystystä edelsivät työt maastossa. Maston kohdalta kaadettiin puustoa, kohennettiin sinne johtavaa metsäautotietä sekä rakennettiin uusi pisto mastolle. Alustavat työt aloiteltiin jo touko-kesäkuun vaihteessa. Viime viikolla saapuivat maston osat ja pystytystyöt ovat parhaillaan käynnissä.
Abo Wind on tilannut pystytystyön saksalaiselta Ge:Netiltä, joka on erikoistunut tuulimittausmastoihin sekä niiden asentamiseen ja ylläpitoon.
Maston investointi on merkittävä suunnitteluvaiheen investointi, mutta Rossi ei lähde erittelemään summaa euroissa.
Suunnittelualueelta on etsitty paikkaa, josta saisimme mahdollisimman kattavan otoksen alueen tuulisuudesta.
Työt maastossa ovat edenneet aikatalussa. Töissä on vaihtelevasti neljästä viiteen miestä. Kaikki tulevat Saksasta. Tavoite on, että masto olisi käyttökunnossa juhannuksen jälkeisellä viikolla.
– Jos vaan kelit ovat suotuisat. Jos on kovin tuulista, ei pystytä töitä tekemään, eikä sateella. Toistaiseksi on menty ihan suunnitelmien mukaan, kertoo Ge:Net Ruhalan mastoprojektin työnjohtaja Jewgeni Fux.
Fuxin mukaan tuulimittausmasto on kuin sääasema.
– Siinä on sadesensoreita, tuulen suuntaa ja nopeutta mittaavia laitteita sekä ilmanpainemittareita eri tasoilla. Niillä kaikilla kerätään dataa talteen.
Fux on rakentanut tiimeineen tuulimittausmastoja jo vuosia. Suomeen hän on ollut asentamassa mastoja ainakin kymmenelle eri paikkakunnalle. Mastot ovat yleensä pystyssä maksimissaan kaksi vuotta, joten osa on jo purettukin.
Maston rakentamisesta kerrotaan kyltillä maastossa. Turvallisuussyistä aluella suositellaan kypärän käyttöä.
Anu Kuivasmäki
Murskemäen hankkeessa tuulisuutta mitataan arviolta kahden vuoden ajan. Tuulisuustietojen avulla voidaan arvioida tuulivoimaloiden sähköntuotantoa.
– Haluamme kerätä mittausdataa riittävän pitkän ajan. Jos mittaukset aloitetaan nyt kesäkuun lopulla, niin todennäköisesti keväällä tai kesällä 2025 masto puretaan. Silloin oletettavasti on jo kerätty riittävästi dataa talteen, Annika Rossi sanoo.
– Tärkeintä on tehdä kattavat selitykset ja tuottaa aineistoa päättäjillekin alueen soveltuvuudesta tuulivoimatuotantoon.