Jokaiselle vuodenajalle löytyy tiekunnalla tehtävää.
Suomen Tieyhdistys
Tiekunnan vuosikello helpottaa töiden aikatauluttamista
Näin alkuvuodesta monen yrityksen ja yhdistysten vuosikellot ovat alkaneet tikittää. Niin myös yksityisteiden tiekuntien.
Silloin, kun asioita hoidetaan täsmällisesti ja hyvin, laaditaan eri vuodenaikojen mukainen tehtäväjako. On talvella tehtävät työt, samoin keväällä, kesällä ja syksyllä hoidettavat erilaiset asiat.
Kaiken ytimessä, eli kellon keskellä, on tiekunnan vuosikokous.
Vuosikokous on hyvä pitää alkuvuodesta heti, kun tilityksentarkastajat ovat tarkastaneet edellisvuoden tilit, mikäli erilliset tilityksen tarkastajat on valittu. Jos tilityksen tarkastajia ei ole valittu, tilitys tarkastetaan vuosikokouksessa.
Hoitokunnalla on paljon työtä ennen vuosikokousta. Pitää valmistella
maksuunpanoluettelo, talousarvio ja osakasluettelon päivittäminen. Kun tiekunnalla on ammattitaitoinen tieisännöitsijä palkattuna, ei tiekunta joudu niin koville. Tieisännöitsijä lähettää kutsut osakkaille joko perinteisen postin mukana tai sähköpostilla.
Sähköinen asiointi on tätä päivää ja usein toivotaankin, että asiat hoidettaisiin sähköisessä muodossa. Toki osakkaiden yhdenvertaisuus täytyy ottaa huomioon ja kaikkien on annettava osallistua haluamallaan tavalla.
Vuosikokous on kuitenkin tiekunnan tärkein kokous ja siihen toivotaan osallistuvan paljon osakkaita. Kokouksessa päätetään maksujen suuruudesta, valitaan henkilöt hoitamaan tiekunnan asioita, päätetään tienhoidolliset asiat ja paljon muuta.
Kaiken ytimessä, eli kellon keskellä, on tiekunnan vuosikokous.
Vielä on aika vieras asia osallistua kokoukseen sähköisillä välineillä, esimerkiksi Teams-yhteys tai WhatsApp puhelut joko videolla tai pelkkänä puheluna. Tänä digiaikana mahdollisuuksia on monia. Ei välttämättä tarvitse lähteä paikanpäälle kauemmas, vaan voi vaikka kotoa tai mökiltä käsin osallistua kokoukseen.
Tiekunnan toimielin voi mahdollistaa sähköisen osallistumisen, mutta pakko sitä ei ole järjestää, ellei tiekunta ole niin päättänyt.
Tieisännöitsijän mielipide on, että mitä enemmän osallistujia on kokouksessa, sitä enemmän tulee avointa keskustelua ja ehkä uusia ideoitakin tiekunnan asioiden hoitoon.
Vuosikokouksia ei välttämättä ole joka vuosi ja siksi olisi tärkeää osallistua kokoukseen. Vuosikokous on myös monelle sosiaalinen tapahtuma, kun kokouksessa näkee vanhoja tuttuja ja tapaa mahdollisesti myös uusia osakkaita.
Lisäksi usein tiekunta tarjoaa kahvit kaikille osallistujille.
Eeva-Liisa Nieminen
Kirjoittaja opiskelee parhaillaan tieisännöitsijäksi
Lisätietoja tieisännöitsijöistä: https://www.tieyhdistys.fi/yksityistiet/tieisannointi/tieisannoitsijoiden-yhteystietoja/