Rollaattorilla ja sitä muistuttavalla potkupyörällä liikkuvat rinnastetaan jalankulkijoihin.
Terhi Kääriäinen
Jalkakäytävällä vai pyörätiellä? Sähköisen liikkumisvälineen ominaisuuksista riippuu, rinnastetaanko sen käyttäjä jalankulkijaksi, pyöräilijäksi vai moottoriajoneuvon kuljettajaksi
Liikenteessä kuljetaan nykyään hyvin monentyyppisillä kevytrakenteisilla välineillä. Ikäihmisen apuna ovat useimmiten rollaattori tai potkupyörä.
Rollaattori on oiva väline tuomaan varmuutta liikkumiseen ja tukea tasapainoiluun.
– Kannattaa kuitenkin varmistaa, että rollaattori sopii juuri ulkokäyttöön. Ulkokäytössä esimerkiksi isommat pyörät voivat helpottaa kulkemista eri keleillä ja erilaisten reunakiveysten yli. Huomiota on syytä myös kiinnittää jarruihin ja niiden huoltamiseen, kertoo Liikenneturvan suunnittelija Mia Nyholm.
Hyvät jarrut ovat tarpeen mäkisissä kohdissa, ja myös levähtäminen on turvallisempaa, kun voi olla varma, ettei rollaattori livahda alta.
Potkupyörällä liikkuminen vaatii käyttäjältään rollaattoria enemmän havainnointikykyä.
– Kyse ei ole pelkästään näöstä, vaan myös siitä, kuinka nopeasti ehdimme käsittelemään näköhavaintoja ja tekemään ratkaisuja siltä pohjalta. Koko tämä prosessi hidastuu iän myötä.
Jos keskittymiskyky menee lähinnä pystyssä pysymiseen, voi olla, että olennaisia asioita jää havaitsematta. Tien ylityspaikoissa kannattaa aina pysähtyä ja varmistaa, että ylittäminen on turvallista.
Sähköisen liikkumisvälineen ominaisuuksista riippuu, rinnastetaanko sen käyttäjä jalankulkijaksi, pyöräilijäksi vai moottoriajoneuvon kuljettajaksi.
Tieliikennelaissa jalankulkijana pidetään ”jalan, suksilla, luistimilla tai vastaavilla välineillä liikkuvaa ja potkukelkan, lastenvaunujen, leikkiajoneuvon, pyörätuolin, jalankulkua avustavan tai korvaavan liikkumisvälineen tai vastaavan laitteen käyttäjää”. Esimerkiksi rollaattori, kuten myös sitä muistuttava potkupyörä, on jalankulkua avustava tai korvaava liikkumisväline. Jalankulkija on myös pyörää tai mopoa taluttava.
He noudattavat jalankulkijan liikennesääntöjä. Jalankulkijan on pimeällä liikkuessaan yleensä käytettävä heijastinta.
Jos sähköpotkulaudan rakenteellinen enimmäisnopeus on yli 15 km/h ja enintään 25 km/h, sillä ajetaan pyöräilysääntöjen mukaan.
Sähköisen liikkumisvälineen ominaisuuksista riippuu, rinnastetaanko sen käyttäjä jalankulkijaksi, pyöräilijäksi vai moottoriajoneuvon kuljettajaksi.
Jos sähköpotkulaudan rakenteellinen enimmäisnopeus on yli 15 km/h ja enintään 25 km/h, sillä ajetaan pyöräilysääntöjen mukaan. Hitaammalla laitteella kulkeva taas rinnastetaan jalankulkijaan. Nopeampien laitteiden tulee olla rekisteröityjä sopivaan ajoneuvoluokkaan.
Pyöräilyyn rinnastettavaa itsestään tasapainottuvaa laitetta voi käyttää jalkakäytävillä, mutta kuljettajan on väistettävä jalankulkijaa.
Sähköavusteisella ja moottorilla varustetulla polkupyörällä kulkevaa koskevat samat liikennesäännöt kuin tavallisellakin polkupyörällä liikkuvaa.
Kaikissa näissä polkupyörään rinnastettavissa kulkuvälineissä pitää olla soittokello. Pimeällä on käytettävä heijastimia sekä vaaleaa valoa edessä ja punaista takana joko laitteessa tai sen käyttäjässä.