Sirkku Somero
Pysähtymisen jalo taito
Kolumni
Toisinaan arki ja suorittaminen imaisee mukaansa niin, että päivät hujahtavat ohitse lähes huomaamatta. Perjantaina sitä havahtuu, että jaahas, taasko on viikonloppu, mihinkäs se viikko oikein hävisi.
Tekeminen ei maailmasta lopu, eikä uusia ajatuksia mahdu päähän, jos jatkuvasti kulkee samaa latua eteenpäin. Olen huomannut, että puuhellaan tehdyt tulet ovat hyvä tapa aloittaa päivä. Tekemiseen on keskityttävä ja sitten on maltettava odottaa, että vesi kiehuu. Saatan jopa pysähtyä kuuntelemaan tulen rätinää ja vain istua hetken paikoillaan, näinkin on käynyt. Ei toki joka aamu, mutta joskus.
Elävän tulen seuraamisen lisäksi käsillä tekeminen pysäyttää paikoilleen ja tuo huomion tähän hetkeen. Käytännön kokemus on monesti osoittanut, että neulominen rauhoittaa laukkaavan mieleni. Neuloessa puikot liikkuvat ja tuloksena valmistuu pipo tai pusero. Mutta neule ei etene, jos samalla yritän multitaskata. En voi siivota keittiötä ja samalla neuloa, on pakko valita. Juuri se valitseminen on monesti avainsana mielenrauhaan, tekemistä kun riittää loputtomasti.
Jokin jännä juttu on kuitenkin siinä, että jos tartun neulepuikkojen sijaan virkkuukoukkuun, niin johan nousee verenpaineet eikä mieliala tasaannu yhtään, päinvastoin. Itseään on siis kuunneltava tarkoin, kun miettii mikä minua rauhoittaa arjen kiireiden keskellä.
Meille suomalaisille sauna on varmasti aina toiminut arkisen aherruksen pysäyttäjänä. Se on ollut viikon kohokohta, kun on tehty fyysistä työtä ja pakerrettu leipää perheelle. On se sitä vieläkin, vaikka työnkuvat ovat muuttuneet. Läppärit ja kännykät pysyvät aina saunan ulkopuolella ja hyvä niin.
Läppärit ja kännykät pysyvät aina saunan ulkopuolella ja hyvä niin.
Yllättäen myös kombucha on tuonut arkeeni pysähtymisen hetkiä. Tunnethan jo tuon vanhan kiinalaisen juoman, jota voi valmistaa itse tai ostaa kaupasta valmiina?
Kombucha tehdään mustasta ja vihreästä teestä sekä ruokosokerista. Näiden lisäksi lasipurkkiin laitetaan vettä ja scoby-sieni ja sitten vain odotellaan noin viikko, että juoma tekeytyy valmiiksi. Kombucha on hyväksi meidän mikrobiomille, samaan tapaan kuin hapankaali ja kimchi.
Valmistan kombuchaa itse ja viikoittainen puuhastelu sen kanssa pakottaa miettimään mitä olen tekemässä juuri nyt. Silloinkin teen puuhellaan tulet ja keitän raikkaan lähdeveden sen lämmössä ennen teen ja sokerin lisäämistä. Kombuchan maku on hyvä, mutta ennen kaikkea sen valmistus ja päivittäinen nauttiminen on tuonut keskelle arkea maadoittumisen hetken, jolloin keskityn vain yhteen asiaan.
Kun suorittamisen sijasta maltan pysähtyä, annan uusille oivalluksille mahdollisuuden syntyä. Ja se, jos mikä, on lopulta kaikkein tärkeintä.