Sirkku Somero
Näin se rypytetään – Karjalanpiirakka on kyllä suussa tuttu, sormissa ei
Karjalanpiirakka – mikä voisi olla suomalaisempaa? Piirakoiden rypyttämistä ja muiden vaiheiden sujumista kokeili kansainvälinen pajaporukka Kulttuuriparantolan yhteisöillassa.
Oppaaksi lupautunut kotitalousopettaja Liisi Hursti pyörittelee pöydällä valmiista taikinasta tangon ja palastelee siitä sopivankokoisia paloja piirakanpohjaksi. Samalla tähdentää yhtä tärkeää niksiä: taikina ei saa kuivua.
Valmiiksi paloiteltu taikina kannattaa laittaa odottamaan muovipussiin, jotta se ei ennen kaulitsemista kuivu liikaa.
Sirkku Somero
Sitten aletaan muotoilutyöhön.
– Tämä on piirakkapulikka, nimeää Liisi työvälineen ja alkaa näyttää karjalanpiirakkapajaan tulleille, miten pohja kaulimen työntö kerrallaan saa pyöreän muotonsa. Yksi sipaisu kaulimella, pieni tönäisy kaulittavaan taikinaan jauhoisella pöydällä, uusi kaulimen työntö... Taikinasta kaulitaan mahdollisimman ohut, noin kymmensenttinen pyörylä.
Sirkku Somero
Seuraavaksi vuorossa on riisipuuron levitys ja rypytys, jossa Hursti näyttää esimerkkiä. Valmista! Piirakka nostetaan pellille odottamaan paistoa.
Tamperelainen Pavel Kariev (oikealla edessä) on kyllä monta kertaa syönyt karjalanpiirakoita, mutta niiden tekemisessä hän on ensikertalainen.
Sirkku Somero
Piirakkapajassa on valmistettu taikina ja riisipuuro valmiiksi, pajaan osallistuvien tehtävänä on piirakoiden kaulitseminen, täyttäminen, rypyttäminen ja paistaminen. Uunista tulleet piirakat sivellään maito-voi-seoksella.
Tärkein vaihe on tietenkin maistaminen!
On nämä parempia kuin kaupasta ostetut!
Ensimmäiset piirakat on saatu valmiiksi ja odottava paistamista.
Sirkku Somero
Ohjaajan liikkeitä seuraa kiinnostunut, kansainvälinen yleisö. Pöydän ympärillä puhutaan ainakin suomea, venäjää, ruotsia ja vietnamia. Kamerat rapsahtelevat ja todennäköisesti someen välittyy useampikin esimerkki kaulitsemisesta, rypyttämisestä ja täytteen levityksestä.
Yhteinen kieli on suomi, piirakan ohjeet löytyvät kirjallisina kuitenkin myös vietnamiksi, englanniksi ja venäjäksi.
Sirkku Somero
Tarkkaavaisesti opastusta seuraa kaksi Tatianaa, täyskaimat Tatiana Karieva ja hänen samanniminen tätinsä. Nuorempi Tatiana on myös kaulitsemista kokeilevan kolmivuotiaan Milana Hiljan äiti. Perhe asuu Jäminkipohjassa.
Tatiana kertoo, että piirakkapajaan innostuivat Tampereelta tulemaan paitsi täti-Tatiana, myös Ruotsista vierailulla oleva nuoret.
–Heti, kun kuultiin, että tällainen paja on, päätettiin tulla, kertoo vanhempi Tatiana.
Kielten moninaisuutta perheessä selittää suvun juuret, joita ulottuu Suomen lisäksi Uzbekistaniin ja Venäjälle, jossa nuorempikin Tatiana on syntynyt. Suku palasi Suomeen suomalaisten Parikkalaan ulottuviin sukujuurien tuomana paluumuuttajina. Lisää kansainvälisyyttä tuo se, että Milanan isä on kansallisuudeltaan vietnamilainen.
– Milana puhuu jo hyvin suomea. Kotona minä puhun hänelle venäjää, isä vietnamia, kertoo äiti-Tatiana.
Kaulitseminen käy näiltä naisilta sutjakasti.
– Muistuttaa pelmeneitten tekemistä, toteaa vanhempi Tatiana.
Taiana Karieva - vanhempi - toteaa, että karjalanpiirakan leipominen muistuttaa pelmeneitä.
Sirkku Somero
Karjalanpiirakkapajaksi nimetty kunnan yhteisöilta voi saada jatkoa muiden maiden ruokaperinteistä, jos osallistujat niin haluavat, vinkkaa Aila Luikku.
– Voitaisiin tehdä vaikka jotakin vietnamilaista tai ukrainalaista ruokaa, hän ehdottaa.
Ensimmäiset!
Sirkku Somero


