Anu Kuivasmäki
Hartauskirjoitus: Ulkona vihreää
Kirkonkellot
Kun ensimmäisen kerran saarnasin helatorstaina 19 vuotta sitten, en ollut kovin opillisissa tunnelmissa. Näin siitä huolimatta, että olin edelliset vuodet yrittänyt selvittää itselleni, mistä kristillisessä uskossa on kyse.
Mieleeni palautuivat silloin tutun hengellisen laulun päätössanat: ”Soi kirkossa kiitosvirsi, oli ulkona vihreää.” Nuo sanat taas muistuttivat minua kahden luokkatoverin hymystä, kun he kouluaikana lauloivat kyseisiä sanoja. En tiedä, mikä heitä silloin nauratti. Ehkä ”ulkona vihreää” kuulosti heistä naivilta hengellisen laulun lopetukselta.
Itselleni on käynyt toisin, sillä ”ulkona vihreää” on jäänyt sydämen tasolle. Toukokuusta on tullut suosikkikuukauteni. Kun tuomi kukkii, silloin on Suomen luonto kauneimmillaan. Tämän opin vuosia sitten Soininkylän kinkereillä.
Vihreä on toivon väri. Kristityt eivät ole koskaan jääneet menneisyyden vangeiksi. Jos näin olisi tapahtunut, kristillinen usko olisi jo ajat sitten kadonnut merkityksensä. Kristuksen läsnäolo on toivomme perusta: ”Kristus asuu teidän sydämissänne, kun te uskotte, ja rakkaus on elämänne perustus ja kasvupohja. Silloin te kykenette yhdessä kaikkien pyhien kanssa käsittämään kaiken leveyden, pituuden, korkeuden ja syvyyden ja voitte tajuta Kristuksen rakkauden, joka ylittää kaiken tiedon” (Ef. 3:17–19).
Minulle henkilökohtaisesti tärkeä tapa puhua Kristuksen läsnäolosta löytyy Ylva Eggehornin runosta. Toukokuun ensimmäisenä tiistaina tapasin Ala-Kolkin körttiseuroissa rauhallisesti hymyilevän ystäväni, Veikon Vilppulasta. Hänen lausumanaan olen Eggehornin runon aikoinaan oppinut tietämään.
Runo alkaa:
Oli tavallinen päivä
istumme keittiössä
pöydällä on pullo Coca-Colaa
Jeesus ja minä